Често задавани въпроси - кратък помощник

Основни правила на форума, съобщения и предложения.

Често задавани въпроси - кратък помощник

Мнениеот Admin » 04 Яну 2009, 15:43

Как да публикувам снимка/снимки във форума?
--------------------------------------------------------------------------------------------

1. Снимката трябва да бъде качена в интернет, за да я покажете.
Има много специализирани сайтове за качване на снимки. Следвайте инструкциите в дадения сайт, за да качите снимките си. Ето няколко сайта:
- http://www.snimka.bg/ - http://www.picbg.net/ - http://pics.data.bg/ - http://www.imageshack.us/ - https://www.flickr.com/ - https://www.google.com/photos/
--------------------------------------------------------------------------------------------

2. След като снимката е качена в сайта, трябва да намерите и копирате адреса до нея.
Както всяка интернет страница, така и снимките имат точен адрес - той се изписва в лентата за адрес на браузъра (най-горе). Важно! Има два различни вида адреси - адрес на страница в сайта, където е показана снимката и директен адрес на самия файл (снимката).

Пример за адрес към страница - забележете, че няма .jpg в края:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5306947

Пример за адрес към самия файл на снимката - завършва на .jpg:
http://images24.snimka.bg/005306947-big.jpg

И двата адреса показват една и съща снимка, но има разлика и тя ще е от значение по-нататък. Всеки сайт показва по различен начин адресите до снимките в него. Огледайте добре страницата на съответния сайт за адрес с .jpg в края. Адресите могат да завършват и на .gif - зависи от типа на файла, който сте качили.

Ако искате да сложите просто връзка към снимката си във форума, и двата вида адреси ще работят, няма значение кой ще ползвате. Просто го копирате и пействате в съобщението, което пишете.
--------------------------------------------------------------------------------------------

3. Искате снимката Ви да се отваря и показва директно във форума?
За тази цел Ви трябва единствено адрес директно до файла на снимката! Тоест, ако не завършва на .jpg или .gif - няма да работи.

Възможно е някъде в сайта, където сте качили снимката си, да има поленце с написан адреса с .jpg накрая, но често това поле е трудно за откриване. Има един сигурен начин да вземете адреса с .jpg към снимката си (този метод не работи при снимки в Дата бг).

- Отваряте снимката си, както е в страница http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5306947
- Щраквате с десния бутон на мишката върху снимката и избирате View Image (покажи снимката).
- Така се отваря единствено снимката и в полето за адрес ще видите адреса с .jpg накрая.

- След като виждате адреса с .jpg накрая, копирайте го целия.
- Отидете в страницата на форума за писане на ново съобщение и натиснете веднъж бутона Img, който е над полето за писане.
- Ще се появи [img]и[/img] - трябва да пейстнете адреса, който копирахте, точно между двете [img]и[/img].

Пример:
Код за потвърждение: Избери целия код
[img]http://images24.snimka.bg/005306947-big.jpg[/img]


Снимката вече ще се показва във форума, когато четете темата. Това се повтаря за всяка снимка и можете да ги подредите една под друга или до друга... Натиснете бутона Прегледай по-долу, за да видите как ще изглеждат и да ги пренаредите, ако искате.

Направили сте всичко точно, но снимката не се показва във форума? Причините за това може да са няколко:

- В адреса към снимката има знаци на кирилица. Не кръщавайте снимките си с имена на кирилица! Някои сайтове слагат знаци на кирилица в адресите без да го искате. За по-сигурно никъде в сайта, където качвате снимките си, не пишете описания или заглавия на кирилица.

- В адреса към снимката има интервали. Внимавайте при писането на съобщенито да не оставите празен интервал някъде в адреса на снимката. После винаги можете да го изтриете и да се поправи, затова не е страшно.

- Сайтът, в който сте качили снимката си, не работи. Тогава ще се появи надпис "Изображение" в съобщението Ви и няма да има снимка. Това вече не зависи от вас или от форума - просто почакайте сайтът да се оправи или ги качете на друго място.

Важно! Ако снимките Ви са много големи (по-широки от 1024 пиксела), не използвайте [img]и[/img] по т.3, защото това ще затормози зареждането им. Оставете само връзки към тях, както е в т.2 по-горе.
Аватар
Admin
 
Мнения: 42
Регистриран на: 01 Яну 1970, 03:00

Re: Кратък помощник с често задавани въпроси

Мнениеот Admin » 05 Май 2010, 11:57

Как да настроя часовника на форума?
--------------------------------------------------------------------------------------------

1. Часът се настройва само от 2 опции в потребителския панел

- Първата настройка е времевата зона. Тя се намира в: Потребителски панел - Настройки на форума - Главни - Времева зона:
Ако се намирате в България, правилната настройка за времева зона е [UTC + 2] Източна Европа, Централна Африка

- Втората настройка е лятно или зимно часово време. Тя се намира в: Потребителски панел - Настройки на форума - Главни - DST:
За лятно часово време, срещу DST трябва да е избрано Да, ако е зимно - трябва да е избрано Не.

Това е всичко необходимо.

--------------------------------------------------------------------------------------------

2. Допълнителни пояснения

За какво служи времевата зона?

От списъка за времева зона избирате в кой часови пояс се намирате. Ако например живеете в САЩ, Германия или друга държава, от това място избирате съответната часова зона, за да виждате всички часове във форума правилно, спрямо времето във Вашата държава.

Какво е DST?

DST е съкратено Daylight saving time, което в България се нарича лятно часово време. Когато връщаме часовниците си с един час назад или един час напред, точно това прави и настройката DST във форума. Когато настройвате часовниците вкъщи, не забравяйте и тази настройка.

Защо виждам различен час преди и след като вляза с име и парола?

Във всеки форум има две различни настройки за време. Едната е централната настройка на целия форум, а другата е Вашата лична настройка за време. Когато разглеждате форума като гост, без да сте влезли с име и парола, Вие виждате централната настройка (която е настроена за българското време). Когато влезете с името и паролата си, всички часове биват сменени според настройката, която сте задали в потребителския си панел (по-горе). Ако се намирате в друга държава или просто не сте настроили правилно часа в потребителския си панел, ще виждате часовете различно преди и след като влезете в профила си.

За какво служи опцията "Формат"?

Точно под опциите "Времева зона" и "DST" ще забележите още една - "Формат". Знайте, че тази опция по никакъв начин не променя датата и часа - тя е само козметична. От падащия списък избирате по какъв начин искате да бъде подредено карето, показващо деня и часа, когато е публикуван даден коментар, тема, лично съобщение и т.н.
Аватар
Admin
 
Мнения: 42
Регистриран на: 01 Яну 1970, 03:00


Назад към За форума - правила, съобщения, предложения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron