Малките мащаби? Кой предпочитаме да колекционираме и защо?

Дискусии, свързани с мащаби от 1:30 до над 1:90.

Малките мащаби? Кой предпочитаме да колекционираме и защо?

Мнениеот Skumata » 15 Яну 2010, 13:08

Здравейте. Тъй като в темата "maisto fresh metal" на потребител "мачбокс" се породи дискусия относно кои от малките "три-инчови" моделчета са "най-добри" и интересни за събиране, реших да пусна тази тема. Би било интересно според мен, да се видят различни мнения за и против разните марки в мащабите около 1:64.

А ето и моето мнение:

Matchbox за мен е фаворита сред 3-инчовите. Особено старите модели Lesney, както и серията Superfast, разбира се. След това се нареждат Hot Wheels, които за съжаление не поддържат едно качество за всички модели. Аз имам hot wheels от 80-те, които обаче са страхотни - метални бази, детайлен интериор, боя и т.н.

При много от 3-инчовите, удоволствието идва от стилизацията на модела, а не от точността. Знаем, че старите matchbox от 60-те и 70-те не отговарят точно на оригиналния автомобил, а са обобщени някои детайли за сметка на други, при все че дизайнерите не са разполагали с компютри за да моделират точно. И точно това ги прави ценни за мен :)
Купувам Matchbox Lesney Superfast!
Skumata

Колекционирам: Основно Matchbox, Johnny Lightning и Hot Wheels (и разни в 1:87, 1:72, 1:64)

Re: Малките мащаби? Кой предпочитаме да колекционираме и защо?

Мнениеот Ивайло » 15 Яну 2010, 13:33

Аз съм доста млад колекционер и може би затова не оценявам напълно чара на Мачбокс и Hotwheels, въпреки че цялото ми детство е изпълнено само с най-добри спомени за тези модели. Обожавам да ги разглеждам, но когато стане въпрос "бих ли ги колекционирал", винаги предпочитам прецизността, като 1:64 на AutoArt, Minichamps, ERTL и т.н. Също така и 1:72, тъй като за момента има по-голямо разнообразие.

Има много модели на Hotwheels, които са толкова щури, че ми харесват изключително много, а и ме радва факта, че може да ги намериш навсякъде у нас за около 5 лв. Дори наскоро си взех модел на Hotwheels за първи път от над 10 години. Кефът е неописуем - все едно пак се връщам в детството, когато гледах диплянки на Matchbox и мечтаех за F40... :roll: Предполагам, че просто не могат да ме впечатляват достатъчно, за да се реша да ги колекционирам.
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот Skumata » 15 Яну 2010, 14:26

Лично аз бих колекционирал Johnny Lightning например :) Но ситуацията с пазара ме затруднява, освен ако не пазарувам от ибей. Относно Hot Wheels - събирам само определени модели на истински автомобили, останалото си е чиста фантастика в повечето случаи. Иначе и аз съм фен на Schuco и Cararama и имам десетина от тях в мащаб 1:72, 1;87. Но matchbox ми е стара страст, особено старите английски модели :)
Купувам Matchbox Lesney Superfast!
Skumata

Колекционирам: Основно Matchbox, Johnny Lightning и Hot Wheels (и разни в 1:87, 1:72, 1:64)

Мнениеот AutoArtist » 29 Яну 2010, 22:43

Аз купувам :signhotwheels: истинските модели, а не фантастиката.От един месец се зарибих и по 1:72 на Cararama и Abrex.Скоро време мисля да си купя двете Bentley-та на Minichamps.
Колекцията ми 1:64
viewtopic.php?f=16&t=8518
Колекцията ми 1:24
viewtopic.php?f=10&t=8457
Аватар
AutoArtist

Име: Георги Маринов
Колекционирам: 1:43 и 1:72

Re: Малките мащаби? Кой предпочитаме да колекционираме и защ

Мнениеот car_mania123 » 06 Юни 2010, 19:29

Аз имам мъници от тези три производителя: Matchbox, Hot wheels и Maisto. Най- много са моделите ми на Matchbox и на Hot wheels естествено защото ми харесват повече. Ето и защо. В повечето ''Майсто'' модели прозорците са черни и така не се вижда интериора (всъщност няма такъв) те не обръщат внимание на детайлите на модела. Всъщност малките детайли като: Добре Очертаните прагове, врати, брони и други. Например правят полицейските коли без предни роубани и това прави модела "по- гол". В крайна сметка според мен MAISTO губят в тази "надпредвара" 1:64 +/- Ако някой смята че MAISTO са по- доби да каже! :) :) :)
Изображение
Аватар
car_mania123

Име: Иван
Колекционирам: 1:64 MATCHBOX, HOT WHEELS, MAJORETTE....

Мнениеот SIKU » 13 Юни 2010, 09:24

При мен основните производители, от които колекционирам мъници са четири:
1. siku - super serie - само моделите на коли и камиони в мащаб 1:55, 1:50.
Харесват ми с това, че произвеждат модели на реално съществуващи автомобили и липсва вариация на мащаба (не 3", а всички коли например са само 1:55). Допада ми също и липсата на ненужна шарения в оцветяването - повечето модели са като реалните - едноцветни. В последните си издания се стараят да правят моделите си с гумени колела, прозрачни фарове, халогени и стопове. Повечето модели са с отварящи се елементи - най-често врати.
2. norev - 3" Имам вече около 160 модела, предимно на Renault, Peugeot и Citroen. Харесва ми доброто мащабиране и качество на изработка, подвижното окачване, джантите и фаровете с рефлектори. Пускат моделчетата на пазара заедно с представянето на реалните модели и често ми се случва да имам моделче, чиито реален модел все още не се среща по улиците (например имам Peugeot 5008 от близо месец).
Не ми харесват грубите тегличи при някои модели и боядисаните, а не прозрачни стопове. Много рядко се срещат отварящи се елементи - предимно V-та врата на комби вариант.
3. matchbox - само моделите до 1:64, предимно коли и бусове. Най ми харесват изданията от 70-те и 80-те години на миналия век. И сега се срещат много добри модели, но по-старите са емблематични.
4. majorette - само моделите до 1:64, предимно коли, коли с ремаркета и бусове. За тях важи с пълна сила това, което казах и за matchbox.
SIKU
Фен на камиони
Фен на камиони

Име: Иван Иванов
Колекционирам: 1:50 - 1:64

Мнениеот martinis » 12 Яну 2014, 11:45

1:87 е мащаба! За мен поне.
Няма друг мащаб, така богат откъм модели във всяка една област от транспорта и техниката. Като почнеш с небезизвестните камиони и рейсове, та минеш през колите, ами селскостопанска и строителна техника, пожарни... Ами влаковете..!!! Има и самолети, а наскоро видях и моторетки в 1:87 ! :o
Да не говорим за преимуществата ако решите да правите диорами... Не на последно място и не искат много площ за излагане и съхранение...
:cheers: :rocknroll:
Купувам: Quattroruote collectione of Fabbri edition в 1:24
Аватар
martinis
Mercedes фен
Mercedes фен

Име: Martin
Колекционирам: 1:24 & 1:43 / 24H Le Mans / Classics / Trucks

Мнениеот hostaglas » 27 Яну 2014, 16:29

Колекционирам всички модели на реални леки коли,джипове ,състезателни коли и бусчета с размери от 5 см до 7,5 см. около 1/64.
Избирам най - доброто моделче по изработка ,разбира се старите Мачбокси с подвижни елементи и метално дъно са образец.
Много модели съм реставрирал ,Мачбокс и Мажоретките са най - предпочитани за целта.
В момента съм се ориентирал към Моделите на Томика ,но поради високите цени - :?
Възхитен съм от новите модели на Бураго и Welly в 1/64 - страхотни и на много ниски цени.
Аватар
hostaglas
Фен на мащаб 1:64

Име: Данчо
Колекционирам: 1:64 европейски автомобили

Мнениеот vesartstudio » 06 Фев 2014, 22:51

Аз съм се концентрирал основно към 1/72 мащаба и не за друго, но Cararama, Real-X и други правят така моделите (фарове, стопове, детайли, тн), че на базата на много от 1/64 са просто с години напред. Или има и втори отговор - защото видях Maisto, ужасих се и почнах да търся истинското:-) Но паралелно с това имам и доста интересна колекция в 1/43 и около, която се трупка, когато няма мъниците.
Аватар
vesartstudio

Име: Христо Христов
Колекционирам: Мащаб 1:72 / 1:64

Мнениеот mobboss » 29 Юли 2014, 20:03

колекционирам от сравнително кратък период като ми харесват моделите на мини чампс и мачбокс 1/64. може с времето да се преориентирам......
mobboss

Колекционирам: die cast cars scale 1/64

Мнениеот genovn » 02 Авг 2014, 15:56

Също съм отскоро в колеционирането.
Поради редица причини, най вече на финансови и място
съм се ориентирал в малките мащаби.
Събирам предимно джипове, пикапи, 4х4 и подобни.
Имам около 70 броя от общодостъпните марки производители.
В скоро време ще покажа тези, които са ми най-любими.
genovn

Име: Николай Генов
Колекционирам: най-вече което ми хареса от 1:43 до 1:87

Мнениеот spar4o » 03 Авг 2014, 20:32

Оринтиран съм главно към Hot Wheels 1:64 но бих желал да си набавя и няколко нодела на Schuko в мащаб 1:87 :lol:
Аватар
spar4o

Име: Вито
Колекционирам: модели в 1:64 Hot Wheels

Мнениеот dani_BMW » 06 Сеп 2014, 22:06

За сега аз съм се съсредоточил само върху 1:64 и около него предимно Hotwheels (само тези които ги има и като реални автомобили :lol: другото са простотии :lol:) Matcbox предимно по старички и Welly купувам само трабитата и други ретро автомобили. Имам и около 50-на модела в 1:43 и около него предимно ретро. :)
Това от мене поздрави :cheers: :shake:
dani_BMW

Име: Дани
Колекционирам: 1:64 и руски в 1:43

Мнениеот ivanofff » 07 Сеп 2014, 14:56

Харесвам доста модели в различни мащаби, но избрах да колекционирам основно тежкотоварни автомобили на Herpa Miniaturmodelle GmbH в мащаб 1:87.
Работя в сферата на транспорта и логистиката, това съм и завършил. Всичко винаги се е нуждаело, нуждае се и ще се нуждае от транспортиране. Без транспорт и телекомуникация нищо няма да е същото. Транспорта заема съществена част от нашето ежедневие. Транспорта е една малка част от един логистичен процес, който сам по себе си включва множество действия и процеси.

Предпочитам 1:87, защото е детайлен за тежкотоварните автомобили и заема значително по-малко място и средства от камиони в 1:50. Старая се да представям доста специфични камиони за транспортиране на различни товари, в това число някой тенденции за намаляването на CO2 емисиите. Който има желание да следи темата ми Колекция ivanofff 1:87.
Последна промяна ivanofff на 08 Сеп 2014, 17:34, променена общо 2 пъти
Аватар
ivanofff
Фен на камиони
Фен на камиони

Колекционирам: Herpa камиони 1:87

Мнениеот Петър » 08 Сеп 2014, 14:13

Аз колекционирам малките колички на Welly, Matchbox, Norev и някой други фирми в мащаб 1:64 защото са евтини и заемат малко място, а също така и лесно се чистят и поддържат.
Петър

Колекционирам: Matchbox, Welly, Norev, Zvezda

Следваща

Назад към 1:32, 1:64, 1:72 и др.