Много отдавна не съм обновявал темата си в този раздел, гледам и снимките са изчезнали, така че ще се наложи снимане наново на всичко, поне моделите не са много. 1:50 все така продължава да ми е страничен мащаб и за мен не е от първостепенно значение дали са много детайлни или просто имат добро излъчване моделите. В темата ми в съседния раздел пуснах вече няколко автобуса и камиона в 1:50 редом до 43-ките (може и в тази тема да ги сложа, ще видим), но строителните, трактори и комбайни 1:50 ще си стоят тук.
Реших да ъпдейтна с нещо лятно и не знам кое може да е по-лятно от един комбайн. Зърнокомбайн, за да съм по-точен - един от много малкото модели на такива машини в 1:43 и 1:50. Всъщност в 1:50 дори не се сещам да съм виждал друг комбайн освен този и един силажокомбайн Claas пак на същия производител SIKU. Като цяло 1:50 не предлага богат асортимент от селскостопански машини, мащабите за това са 1:32 (който ми е прекалено едър) и 1:87 (който пък ми е много дребен, макар и самите модели да не са толкова малки, както автомобилчетата).
Малко информация за машината - Claas Lexion е топ-моделът в гамата зърнокомбайни на Claas, в производство от 1995 г. (серия 400), последното поколение е от миналата година. Серия 600 е представена през 2005 г. и е най-мощният зърнокомбайн на планетата за времето си (двигател OM502LA на Mercedes, V8, 16 лигра работен обем, до 586 к.с.). Производителността може да достигне и 70 тона пшеница на час.
Моделът е добър, има пропуски естествено, но като за производителя и цената са обясними. Мотовилото на хедера например е съвсем базово изработено, не може и дума да става за зъбци. Странични огледала няма, парапетите са дебели, задните колела не завиват. Като цяло за мен моделът е прекрасен, а и алтернативи в мащаба няма и след като изборът е или това, или нищо, предпочитам да е това. Умаленият модел е с 9-метров хедер, който е общо взето среден по размер. Най-големите са около 12 метра, най-малките 4-5 метра.
CLAAS Lexion 600 (2005) - SIKUИ една сравнителна снимка за добиване представа за размер. Поршето е в 1:43.