Обработка на снимки в RAW формат

Обработка на снимки в RAW формат

Мнениеот emovalkov95 » 25 Дек 2010, 16:53

Здравейте, колеги! :)
Наскоро един фотограф ми показа как да обработвам снимките си с помощта на функцията на апарата да снима в RAW. Това е формат на изображението, предоставено ни от самия апарат, още преди да е обработено от него, защото апаратът обработва снимките, преди да ни ги покаже в JPG. Така имаме много по-голяма възможност да експериментираме със снимката и разбира се да подобрим качеството й.
Урокът според мен ще е полезен за хора, които мислят, че дори снимките им да се перфектни откъм композиция, нещо им липсва.

За целта ви трябват апарат, които може да снима в RAW формат (или NEF - за Никон), софтуер за обработка на такива снимки (аз ползвам Photoshop CS5), търпение и желание. :)

Долната снимка, която съм използвал, за да обясня техниката, е точно такава - композицията й според мен е много добра, но самата снимка има доста минуси - сенките в долната част и преекспонираните участъци в горната част на модела.

Изображение

Започваме. :) Отваряме RAW файла във Фотошоп и ни излиза основното меню:

Изображение

В началото виждате настройки за баланс на бялото. При мен обаче снимката е с правилно настроен бял баланс, но ако на вас ви се струва, че не е, изберете Auto, а след това я настройте по ваша преценка, като използвате Temperature и Tint.

След това преминаваме към Exposure. Настройвате я така, че детайлите в тъмните участъци да се забелязват. При мен е на +0,50. Забелязва се, че преекспонираните части стават ужасно светли, но това ще го коригираме след това. :)
Recovery и Fill light - по ваша преценка. Аз гледам да не пипам запълващата светлина, защото снимката става излишно шумна. Recovery на около 50, Fill light си остава на 0.
Blacks също не ги пипаме. Контраста го увеличавам до най-много +50.
Clarity - за мен е една от най-важните настройки - значително подобрява снимката, но не е добре да се прекалява. Слагам го на +70.
Vibrance и Saturation си остават на 0.

Долу виждате резултата досега:

Изображение

Отиваме на следващото меню - Tone curve:

Изображение

Тук вие си преценявате кое как да настройте, лично моите предпочитания за тази снимка са:

Highlits: 0
Lights: -20
Darks: +5
Shadows: +5

Няма кой знае каква разлика, но все пак не искаме детайлите да се изгубят в сянка. ;)

Следва Detail:

Sharpening - също много важна настройка, но не прекалявайте! Над 70-75 не е препоръчително, снимката става прекалено шумна и съжалявате, че сте искали да подобрите снимката, дори още повече сте я развалили.
Тук съм увеличил до 60. Другите настройки не съм ги променял.
Забелязвате ли колко по-бистра става снимката? :)

Изображение

В HSL/Grayscale отваряте Saturation.
Ако сте решили, че някой цвят е в прекалено голямо количество, сега можете да го премахнете. Тук аз не виждам никой, който да ми пречи, затова ги оставям така.

Изображение

Следващите менюта не съм ги разглеждал обстойно, затова не мога да пиша за тях, но вие винаги можете да експериментирате с тях. :)

Остана ни едно нещо, което споменах в началото на този урок - преекспонираните части на снимката - горната част на капака и предното стъкло.
За да оправим това, ще трябва да използваме градиентен филтър, който виждаме в инструментите над снимката (ограден е с червено на изображението долу). Избираме го с бързата команда G.

Изображение

Отваря ни се меню с няколко настройки, който си спомняме от първото меню Basic.

Преди всичко трябва да селектираме областта, която ще редактираме.
Хващате снимката от най-горе и влачите мишката до малко след бронята на колата, като внимавате наклона също да е спрямо колата. Трябва да се получи това:

Изображение

Exposure намаляваме до -2,50. Clarity на +35.

Готови сме, сега най-долу вдясно Open image и записваме. :)

Ето го крайният резултат. Доста по-добре, мислите ли? :)

Изображение

Надявам се да съм ви бил полезен! :) Ще се радвам да споделите мнения и снимки, за чиято обработка сте използвали моя урок. :)
Аватар
emovalkov95
 
Мнения: 2948
Регистриран на: 16 Фев 2008, 15:18
Местоположение: София
Колекционирам: Mercedes 1:18, разни 1:43

Re: Обработка на снимки в RAW формат

Мнениеот KRAKOMOBILA » 28 Дек 2010, 13:39

Обработката в Camera RAW е доста добра - след нея обаче може да се довърши и със самия фотошоп - става още по-добре.

Хубаво е да се отбележи, че почти всеки турбо сапунер има RAW формат - както и всеки DSLR. Освен NEF и RAW има и други формати като CR2 и разни други - Camera RAW ги отваря всичките. Освен това хубавото е, че през Camera RAW можете да си отворите и обикновено .jpg изображение и да го обработите като RAW формат. Това става много лесно - отваряте Adobe Bridge - намирате изображението - цъкате десен бутон на мишката и отваряте през Camera RAW - след което можете да използвате всички функции на Camera RAW достъпни за RAW формата, но на самото .jpg - разбира се най-добрият вариант е да си снимате в .RAW - но силно ви препоръчвам обработка първо през Camera RAW независимо от формата на изображението - сигурен съм, че ще останете доволни. :)
Изображение
PESA Swing Sofia
Аватар
KRAKOMOBILA
Фен на мащаб 1:87
Фен на мащаб 1:87
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 25 Мар 2008, 15:03
Местоположение: София
Име: Краси
Колекционирам: Автобуси, камиони и влакове в 1/87 и 1/43


Назад към Фото съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта