Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Дискусии и новини, свързани с хобито.

Как в днешни дни най-често се сдобивате с новите си попълнения?

Купувам нови модели на пълна цена онлайн.
3
11%
Купувам нови модели на пълна цена във физическите магазини в България.
3
11%
Чакам намаления и пазарувам според това какво е изгодно.
5
18%
Чакам намаления, но се случва и да плащам пълната цена на избрани модели.
5
18%
Почти не купувам нови модели, а пазарувам втора ръка онлайн (ибей и други).
9
32%
Почти не добавям нови попълнения към колекцията ми.
2
7%
Друго (споделете в темата).
1
4%
 
Общо гласове : 28

Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот ms_power » 16 Ное 2020, 22:42

Здравейте, колеги!

Искам да отворя една дискусия, която надявам се ще е интересна за всички. От все повече места чувам колекционерите, които са скорошно навлезли в хобито, да казват, че са изпуснали златните години на колекционирането. Много пъти сме го коментирали и по срещи - преди 10-тина години можеха да се купят качествени модели за доста по-малко пари в сравнение със сега (или когато Ланчите на ХПИ бяха по 30 евро на намаление в Моделисимо :lol: ). Действително цените са се покачили на днешно време и хобито ни продължава да става все по-скъпо и по-скъпо.

Интересно ми е вие как подхождате към ситуацията с новите попълнения към вашите колекции. Как процедирате от бюджетна гледна точка към колекционирането? Чакате ли намаления на всяка цена, или сте склонни да платите и пълната продажна цена за даден модел, стига той да ви е ценен/любим? Нови модели ли купувате най-често или втора ръка? Все интересни за мен (а и надявам се за останалите колеги) въпроси.

Лично аз не крия, че по-голямата част от колекцията ми е събрана след внимателно следене на различни намаления и промоции - така имам шанса да си купя сравнително високо качество модел, но на по ниска цена. Имам обаче наблюдението, че действително добрите промоции са някак по-редки спрямо преди. Разбира се, все още ги има (например някои модели на АА и Спарк са на неприлично ниски цени в СК). Та, в заключение по-голямата част от колекцията ми е купувана на много под оригиналните цени на моделчетата. Имам и случаи, когато съм плащал пълната цена на модел малко след като е пуснат в продажба. Тогава действах от страх - знаех, че исках моделът, но не ми беше страшно спешен. Обаче се притеснявах, че много скоро след издаването ще изчезне от пазара и ще започне спекула (както и стана), затова стрелях на момента. В този ред на мисли също би ми било интересно да споделите и вашите размисли - плащате пълна цена когато искате да имате непременно моделът почти веднага след издаването му, или пък когато знаете, че ще бъде много дефицитен в бъдеще?

Срещам и друго мнение много често - на колеги, които малко или много са замразили новите покупки, защото са от години във форума и хобито и са намерили почти всичко, което ги интересува.

Ще оставя и анкета, която можете да попълните, за да видим как сме разпределени. :) Ще се радвам обаче и на активност в самата тема. Поздрави! :shake:
Аватар
ms_power
Lamborghini фен
Lamborghini фен
 
Мнения: 4384
Регистриран на: 05 Юли 2008, 11:34
Местоположение: София
Име: Денис
Колекционирам: 1:43

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот VALVOLINE » 17 Ное 2020, 09:38

Доста интересна тема. За мен лично нещата доста се промениха в последните 2-3 години. Започнах да се интересувам от общи поръчки и работих с много нови търговци на модели втора ръка. Сещам се за поне 4 физически магазина в София, който са съвсем нови. От там се снабдих с доста модели, било то чисто нови или от колекции. Обикновено тези търговци си слагат печалба на моделите около 5-10 лв. което смятам за напълно реално. Пускат чести промоции от порядъка на 10-20%, или отстъпки за количество. За цените, мога да кажа че в повечето случай са в границите на нормалното. Евтини модели могат да се купят и на т.нар. търгове, където често цените започват от 1лв., но там излиза проблемът колко са честни тези търгове :D . Определено се замислям преди да купя модел, все пак знаете, че ситуацията е трудна и парите за удоволствия трябва да се премислят повечко, ако цената не ме удовлетворява съм слконен да пропусна дори дълго желан от мен артикул.
My collection of cars 1:43 viewtopic.php?f=25&t=9822&start=0
My collelcion of cars 1:64 viewtopic.php?f=16&t=14111
Аватар
VALVOLINE
Фен на мащаб 1:43
Фен на мащаб 1:43
 
Мнения: 1313
Регистриран на: 03 Сеп 2010, 20:52
Местоположение: София
Име: Слави
Колекционирам: 1:43 and 1:64 HW

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот Тихомир » 17 Ное 2020, 10:21

Аз почти вече не купувам модели защото събрах каквото ме интересуваше. Много пъти съм купувал на пълна цена, просто защото моделът ще изчезне. Аз пък си мисля, че в момента се намираме в “златния” период за хобито защото никога не е имало толкова много, разнообразни и сравнително достъпни модели. Като се започне от десетките журнални серии и стигнем до скъпите смолни производства. Това важи най-вече за 1:43, но мащабите 1:64, 1:24 и 1:18 също се развиха с бързи темпове.

Друг е въпроса какво получаваме срещу парите си. Моят съвет към новите колекционери е ако имат възможност да видят модела на живо защото количеството модели с производствени дефекти също не е малко. Иначе изгодни модели често изпадат в ибей, аз основно от там съм си ги взимал. :)
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен
 
Мнения: 6364
Регистриран на: 12 Авг 2008, 19:53
Местоположение: София
Колекционирам: Предимно 1:43

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот emovalkov95 » 17 Ное 2020, 13:13

Най-първо, когато говорим за цени на модели, не бива да забравяме, че и покупателната способност на колекционерите е по-висока, поне чисто номинално. 200 лева сега не са като 200 лева през 2009 г. По-скоро не съм съгласен с твърдението, че златните години са отминали. Не и като възможности за набавяне на модели. CK постоянно пуска луди промоции, при които много добри модели в 1:43 се намират за 8-10 евро, а в 1:18 - за 30-40, което е цена подарък. И говорим не за журналки, а за производители като Minichamps, Herpa, AA, Spark, Kyosho и Schuco. И то чрез общи поръчки, при които доставката възлиза на около 2 лв. :)

През ибей могат да се правят страхотни удари, на цени в пъти по-ниски от действителните. Това за мен е предпочитана възможност за намиране на по-стари издания, но винаги ме боли да давам по 12-18 евро за доставка.

Модели в 1:43 на начална цена почти не съм взимал. :rocknroll:

Идва въпросът за контрола на качеството, който по-скоро е отслабнал - един недостатък на настоящото време, дължащ се на нарасналото търсене на вариации и повече произведени количества от всякакви разновидности модели. Но дребни дефекти често са поправими, макар че никой не е длъжен да дооправя проблеми по чисто нов модел. Тук всеки трябва да прецени какво има превес за него при избор на модел. Аз изпитвам голямо удоволствие да доусъвършенствам моделчета, така че да са по-точни на действителните. Няма такъв кеф! :rocknroll: Да споменавам ли какви възможности предлагат и технологиите за 3D принтиране...

На фона на безпрецедентно разнообразие от модели във всички мащаби в заключение твърдя, че СЕГА е най-доброто време да си активен или прохождащ колекционер. Не е правило да вземеш всичко, което ти харесва. Но по моделче на месец-два (от по-малките мащаби) е по силите на средностатистическия колекционер и ще поддържа интереса, хобито и форума живи.

Ето от такива дискусии имахме нужда, браво на Денис за синтезирането на обсъждана тема като лайтмотив из форума, която да обсъдим.
Изработвам рег. номера за модели: Изображение

Моята колекция: 1:43 / 1:18 | Flickr | Подбрани кадри в Pinterest
Събирам снимки на CLS SB от родните улици - моля, изпращайте ми на ЛС или в instagram: @cls.shootingbrake
Аватар
emovalkov95
 
Мнения: 3261
Регистриран на: 16 Фев 2008, 15:18
Местоположение: София

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот chevyimpala » 17 Ное 2020, 14:02

Аз лично съм разочарован от качеството на модерното производство. Бълват се хиляди бройки от даден модел, в десетки разцветки, а качеството е под всякаква критика - произодствени дефекти, разлепващи се детайли и най-много ме дразни т.нар. paint rash. В общи линии модел съвременно производство, от метал в рамките на 3-5 години хваща "акне". Ако съм честен предпочитам модели европейско производство от преди около 30 години - достатъчно детайлни и в същото време произведени с внимание. Наскоро се сдобих с модел на Херпа в 1:87 и от кутийката изпадна листче с номерче на смяната, провела качествения контрол. Е, както можете да се досетите моделчето няма никакви забележки след 30 години.
chevyimpala
 
Мнения: 1660
Регистриран на: 30 Окт 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот asho.b » 17 Ное 2020, 14:59

Едно включване и от мен! Първо, бих казал много полезна и същевременно интересна за дискусия тема. Второ, по отношение на новите попълнения, поръчвам предимно от онлайн магазини, когато ми се отдаде тази възможност, каквато е предлаганата цена от магазина там или, ако имам късмет, на намалена такава купувам. За редки модели, които както казват повечето колекционери са били от т.нар. "златни времена" на хобито прибягвам към търсене в сайтове като ибей и други подобни, но основно от ибей. И не на последно място, претенциозен съм много към това как изглежда модела, вкл. това дали има производствени забележки, липсващи елементи или недобре нарисувани детайли, затова внимателно обмислям покупката откъде да бъде, информирам се къде се предлага модела, и ако имам този шанс оглеждам наживо преди да купя модела, ако ли не - прибягвам към вече упоменатите по-горе начини. Като за финал, бих казал, че хобито не е това което беше - рядко можеш да намериш човек, който с интерес да обсъждате даден модел или да се навие да ти помогне/отвори очите за нещо, още по-малко да ти покаже какво събира наживо. Прави ми лошо впечатление, че повечето, за съжаление, са го обърнали на парична търговия с колички. За хора като мен, ако искаш модела - купуваш. Заинтересован си с надежда за евентуална покупка, но не ти правят компромиси, дори и да не купиш модела, за който проявяваш интерес. Въпреки всичко това е моето скромно мнение по темата. Ще се радвам ако ситуацията се подобри и някак си станем по-човечни едни към други, макар и в това неособено водещо в живота начинание като diecast моделизма (надявам се да бъда разбран правилно). Желая, здраве и радост от осъществената мечта на всички!
asho.b
 
Мнения: 1969
Регистриран на: 01 Авг 2012, 16:10
Местоположение: София
Име: Александър Боянов
Колекционирам: 1/24, 1/34-1/39, 1/43 и 1/60-1/64

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот kozhuharov » 18 Ное 2020, 17:40

Темата е интересна. Не знам до колко моето мнение би било полезно, защото събирам основно в мащаб 1:60 - 1:64. Много модели купувам от физически магазини, но и изобилието в този мащаб е огромно. Основно купувам модели втора ръка, често в не много добро състояние. Много от моделите си съм закупил през online аукционни на ebay. Друга малка част съм закупил през електронни платформи за търговия, като olx.bg, bazar.bg и други. Най-малката част са закупувани от разни битаци, от там имам много добри попадения, макар и малко, на редки стари модели. Изборът ми на мащаб не е случаен. Първо имам проблем със съхранението и мястото за съхранение на модели, второ по-големите мащаби са значително по-трудни за възстановяване, а основна част от хобито за мен е да съживявам стари експонати. Проблемът и за мен е липсата на интерес към хобито. Масовката са обърнали колекционирането на умалени модели в търговска нишка с голяма "далавера". Масово се продават модели с бомбастични цени, далеч от реалната. Няма особен стремеж към доближаване на модела до истинският такъв. Не се гледа детайлност и идентичност, а паричната му стойност. Рядко е, значи е много скъпо.
Всички мои модели, можете да видите подредени по категории в личният ми каталог на адрес: http://littlecar.eu/
Аватар
kozhuharov
 
Мнения: 109
Регистриран на: 14 Окт 2020, 11:55
Местоположение: София - Варна - София
Име: Александър
Колекционирам: 1:60-64

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот bukibol » 21 Ное 2020, 01:47

Наистина годините когато можеха да се вземат добри неща на приемливи цени отминаха.Независимо дали говорим за нови неща от магазина или за покупка на антики.Така,че тези които са започнали преди повече години са си набавили хубави неща с по-малко инвестиция.Тъй като моята колекция е насочена най-вече към антикварните модели,от тукашните магазини почти не купувам с изключение на моделите на Мажорет и Уели,от малките.Те обаче не са и толкова много,особено ако не се събират и с варианти.Примерно уелитата всичко що беше излязло беше издирено и взето,както и мажоретите,но те са евтини.80 модела на Уели имам по 3лв.макар някои да са купувани и по-евтино са 240лв.което е капка в морето.Аз ги вземам ей така за пълнеж на основната ми колекция :) Същото е и с мажоретите.Хотове и нови мачбокси почти не бутам.Това беше до към края на миналата година,тази не съм мяркал нищо интересно и ново като модели от тях.Сериозните инвестиции идват при антикварните модели,а при мен те са няколкостотин броя само за тази година и за съжаление преди ковида цените бяха по-ниски, към средата на годината цените вече скочиха доста и то навсякъде,аукциони,форумни групи,фейсбук.Между 40 и 60лв вече излиза модел в много добро състояние и то в лот от да кажем 8-10 или повече модела.В лот,което е много важно,ако е единичен същия може и да отиде 100 или нагоре.И то говорим за модел без кутийка и без да е рядък вариант.Цените на последните са стотици и хиляди. Става въпрос за 1:43,но и при малките нещата поскъпнаха значително Преди ковида можеха да се намерят добри неща в лот до към 30-40лв на модел.Е, ако някой иска скрап има и такива- цени 10-15лв на модел и то пак в лот.Който ще реставрира или просто иска да има модел може да се задоволи и с такъв.Докато имам финансовата възможност,ще инвестирам.Хубаво и на ниска цена вече в едно изречение не могат да се съберат,така че или играеш ако имаш възможност за нещо добро или нищо.В България не може да се намери нищо от това което искам,да не говорим пък и за качество,тука обявите за антики се изчерпват в повечето случаи до разни скрападжийски неща изровени от някой битак в чужбина и пуснати на нереални цени.Така,че или от някои колеги колекционери или форуми или аукцони,това са вариантите.Нямам наблюдение върху новите модели,със сигурност има огромно предлагане,особено в 1:43,но нямам и намерение да се занимавам със съвременно производство.Винаги страстта ми е била в античните.За малките там вземам и грийнлайти,М2,джонита,мажорети и др.стига да са добре направени реални модели,които обаче пак са просто допълнение към основната линия на античните модели.Не знам как някои колеги са успели да съберат всичко което искат,може би аз съм разширил много зоната си :) Смятам, че това е постоянен процес и това е интересното,а не да имаш просто модела,стига да имаш парите и желанието разбира се.В някакъв момент може и да продам всичко,кой знае.Въпреки,че моделите които аз събирам са отдавна спрени от производство,набавянето на повечето и то без да са с варианти ще отнеме години.Визирам основно моделите на Динки и Корги,тъй като те са основните двигатели в индустрията.Мачбокса са почти набавени всички модели,разбира се за редки варианти не мога и да си мисля,там цените отиват на стотици и хиляди,но и аз не съм чак такъв маниак да ги събирам пре-про варианти или други редкажи.Всичко що е антично и мога да си го позволя заминава към колекцията,независимо от фирмата.Обичам разнообразието и гледам колекцията да е максимално интересна откъм модели и производители.Исках да изложа поне част от нещата в историческия музей,като се свързах с тях,обещание имаше,ама реализация не.Малко е тъжно, исках да ги споделя с повече хора,да имат възможност да ги видят,а и някои ако им хареса да се занимаят и те със издирването и запазването на историческите модели.
bukibol
Ретро фен
Ретро фен
 
Мнения: 824
Регистриран на: 22 Фев 2014, 13:29
Местоположение: Русе
Име: Кристиан
Колекционирам: ретро модели

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот ms_power » 21 Ное 2020, 22:57

Много интересни отговори има дотук и смятам, че дискусията се оформя като много ползотворна за всички.

Когато говорех за златните времена на хобито, по-скоро не съм се изразил правилно. Да, обективно погледнато има повече предлагане, но пък и може би някак свикнахме с това и не обръщаме толкова голямо внимание на избора, който ни се предлага. За златните времена говорех по-скоро от емоционална гледна точка - за мен периодът от 2009 до 2013 г. например беше много по-различен от настоящата ситуация. Имаше повече желание и енергия за колекциониране (включително и в мен), имало е колеги, които се будеха в 4-5 ч. през нощта само и само за да се борят за модели, които се предлагат на търг в Щатите. :) Разбира се, зад тази промяна си има много фактори - времената са други, може би по-трудни дори, хората някак са все по-заети. А и вероятно има някаква степен на привикване към хобито като цяло - отдавна отминаха времената, когато се дивихме на първите показани Миничампс модели във форума. :) Както коментирахме наскоро с Емо, наблюдава се леко раздвижване на форума напоследък, което може само да ме радва. Нямам търпение да направим една хубава среща отново, когато отмине заразата, а защо не и на национално ниво - оптимист съм, че ще има повече интерес спрямо този преди пандемията.

asho.b написа:И не на последно място, претенциозен съм много към това как изглежда модела, вкл. това дали има производствени забележки, липсващи елементи или недобре нарисувани детайли, затова внимателно обмислям покупката откъде да бъде, информирам се къде се предлага модела, и ако имам този шанс оглеждам наживо преди да купя модела, ако ли не - прибягвам към вече упоменатите по-горе начини.


Подкрепям те, колега! И за мен е много важно цялостното предложение, като например наличието и доброто състояние на кутията за мен е много важно. Редки са случаите, в които съм правил компромис с това (мисля, че са два), като и двата пъти компромисът се оказа ненужен, защото по-късно се появиха окомплектовани модели с кутийки за почти същите пари. :roll: Да не говорим за някакъв дефект по самия модел - това би ме отказало тотално, може би защото не съм много добър в това да майсторя и поправям сам нещо вече повредено.

bukibol написа:Сериозните инвестиции идват при антикварните модели,а при мен те са няколкостотин броя само за тази година и за съжаление преди ковида цените бяха по-ниски, към средата на годината цените вече скочиха доста и то навсякъде,аукциони,форумни групи,фейсбук.


Не съм запознат много-много с антикварните модели, но това ми се стори много странно! :shock: Имаш ли наблюдения защо цените са се покачили по време на вируса? Логиката, която следвам, би предположила обратното...
Аватар
ms_power
Lamborghini фен
Lamborghini фен
 
Мнения: 4384
Регистриран на: 05 Юли 2008, 11:34
Местоположение: София
Име: Денис
Колекционирам: 1:43

Re: Растящи цени и нови попълнения към колекциите

Мнениеот bukibol » 21 Ное 2020, 23:55

Имам да.Нещата в България и в чужбина са доста различни.Колекционерите също са доста различни и там предпочитат във тези времена да инвестират в добри модели,които си държат цена,защото това си е и инвестиция освен просто хоби,другото е че пътуванията и изобщо развлечения бяха замразени или ограничени доста и хората се чудеха къде да си харчат парите.А те пари имат.Пак казвам голямата разлика е че това са богати държави,които имат и традиции в колекционирането,докато тук такива традиции и нагласи няма и в трудни времена хобито отива на заден план,просто тук хората са бедни,не че няма и тук определени богати,но те не колекционират колички :)
bukibol
Ретро фен
Ретро фен
 
Мнения: 824
Регистриран на: 22 Фев 2014, 13:29
Местоположение: Русе
Име: Кристиан
Колекционирам: ретро модели


Назад към Дискусии и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта