Изложение Mini Agro Expo

Новини, свързани с хобито в България.

Изложение Mini Agro Expo

Мнениеот TDI Power » 08 Фев 2024, 20:17

Привет на всички!

През следващия месец ще се проведе интересно събитие, а именно Mini Agro Expo - изложение на мащабни колекционерски модели на селскостопанска техника.

Датата на събитието е 23 март 2024 г.
Мястото на провеждане е зала "Загора", Сити хотел, гр. Стара Загора
Времетраенето е 7,5 часа от 09:30 до 17:00.

Това са официалните рекламни материяли:

Изображение
Изображение

Колекционирането на агротехника в умален мащаб е силно нишово хоби, особено в нашата страна, но през последните години се е развило доста бързо и с усилията на подходящи хора вече се провеждат колекционерски сбирки.

Основната и най-представителна изложбена част ще е от модели в мащаб 1:32, който е най-предпочитаният от колекционерите на селскостопански машини в умален мащаб, а е и отдавна установен като еталон за този тип миниатюри. Ще има и в по-дребни мащаби - 1:43, 1:50, вероятно и още по-малки.

За съжаление, всички изложбени площи са вече резервирани и няма възможност да бъдат увеличени, но всеки, който живее в района, има път наоколо, или просто има желание да разгледа (макетите в 1:32 са наистина много впечатляващи), е добре дошъл да бъде гост на събитието. Входът е безплатен. Хотелът се намира в началото на града, влизайки откъм АМ "Тракия" през отбивката Стара Загора-Хасково, има голям паркинг (нямам информация дали е платен или безплатен).

Не съм организатор, само участник и не мога да дам повече информация, но при интерес с радост бих ви свързал с инициатора на сбирката, който не е член на форума.
TDI Power
Фен на мащаб 1:43

Име: Христо Христов
Колекционирам: 1:43, 1:50

Re: Изложение Mini Agro Expo

Мнениеот Ивайло » 11 Фев 2024, 19:08

Браво за чудесната идея за подобно тематично изложение. Пожелавам успех и ще се радвам на снимки. :shake:
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот TDI Power » 23 Мар 2024, 22:14

Изложението се проведе днес, на Тодоровден, организацията беше на високо ниво, имаше и медии (местни и специализирани земеделски), които го отразиха, почерпка, конкурс за "Модел на изложението" с гласуване. Запознах се с доста хора, повечето изложители бяха по някакъв начин свързани със земеделския сектор, което е напълно нормално за колекционери на специализирана техника. Беше приятно и че сред посетителите имаше немалко деца.

Нямаше слабо представен изложител, всички маси бяха пълни с пъстроцветни модели, което беше красота да се види отдалеч. За съжаление така и не направих някаква по-обща снимка на няколко маси наведнъж, но при следващото ми включване със снимки, което ако не е утре, ще е през идната седмица, ще пусна и моделите на останалите изложители, почти всички от които бяха в мащаб 1:32 (големина колкото модел на лек автомобил 1:18).

Моите моделчета бяха доста наблъскани, не успях да присъствам за началото в 9:00, по-късно пристигнах и може би бях последният, който си нареди нещата (някои от изложителите бяха започнали да си ги нареждат от петък). Оказа се, че се бях престарал и един от кашоните с модели, които бях взел, остана неотворен поради липса на място да се нареждат още модели. Мащабите на моделчетата са 1:43 и 1:50.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
TDI Power

Мнениеот TDI Power » 24 Мар 2024, 09:49

За модел на експото беше избран Фортшритът на преден план, произведен е от производител, който е популярен и при моделите на мащабни леки автомобили, става дума за Autocult в мащаб 1:32 и е доработен от изложителя, също така е и част от диорама. Много популярни машини в българските стопански дворове през 80-те и 90-те, макар че този е E517, от тях имаше по-малко, за разлика от по-ранните E516/E516B, но не са големи разликите. Доколкото разбрах, Autocult предстои да издадат и E516 в 1:32. Както и макетите им в 1:43, в 1:32 също са смолни, цените им са доста високи и са едни от най-детайлните модели на пазара на модели на агротехника в мащаба.

Вляво на него е по-нов E524, който вероятно щеше да е моделът, за който щях да гласувам, ако беше номиниран. Колегата беше изложил и втора бройка от E517 без доработки.

Изображение
TDI Power

Мнениеот TDI Power » 24 Мар 2024, 12:49

Снимки първа част.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
TDI Power

Мнениеот Тихомир » 24 Мар 2024, 19:51

Красиви по собствен начин.
Супер събитие, браво на градските ми. :)
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

Колекционирам: Предимно 1:43

Мнениеот chevyimpala » 25 Мар 2024, 08:46

Леле, леле, леле.... тук какви неща виждам :shock: Не мога да добия представа колко човека сте били, но определено в показаното няма слабо :clap: :shake: :cheers:
chevyimpala

Мнениеот TDI Power » 26 Мар 2024, 09:45

Ами около десетима изложители, не съм броил колко модели общо имаше изложени, но да речем примерно всеки средно с по 30-ина в не много голяма зала - беше доволно претъпкано. Не съм разпитвал кой от къде е, но съдейки по регистрационните номера на колите на паркинга - хората не бяха дошли от много далеч и освен мен, не знам дали имаше друг от София, но пък то и аз просто живея в конкретния момент от живота ми тук. В Стара Загора сигурно сервизите и пунктовете за продажба на нови селскостопански машини са двойно повече от тези за леки автомобили.

Снимки втора част.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
TDI Power

Мнениеот chevyimpala » 28 Мар 2024, 11:13

Поне 10 пъти изгледах снимките :drool: Повечето неща са 1:32, нали така?
chevyimpala

Мнениеот Ивайло » 28 Мар 2024, 15:17

Благодаря за снимките - с голям интерес разгледах всичко. Малките диорами са страхотна идея. Браво на организаторите и всеки участник - ето така обичам да виждам пълни маси с модели. :cheers:
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот TDI Power » 29 Мар 2024, 01:03

Трудно е да опиша на всяка снимка точно в кой мащаб са моделите, но да, повечето на тях са в 1:32, който е еталонът, в който се произвеждат селскостопанските модели, както при строителните е 1:50. За разлика от далеч по-популярното колекциониране на мащабни леки автомобили, където можеш да си намериш модел в който мащаб ти харесва, при специализираната техника изборът на мащаби е малък и рефлектира на по-скромния колекционерски интерес. Например в 1:43, който си ми е специалността, има страшно много и разнообразни модели на трактори, но почти няма комбайни и прикачна техника за трактори. Друга особеност на селскостопанските модели в този мащаб е че са предимно исторически, тоест съвременна агро техника има много малко. В друг раздел бях развивал темата за мащабите при специализираната техника по-нашироко, но не помня къде беше. Има и един гъсеничен трактор Джон Диър, който е мисля в 1:16. Тук-там имаше и по някой руски трактор в 1:43 журнална серия, за моите писах вече, че бяха 1:43 и 1:50 - относителен паритет между двата мащаба при това, което изложих. Имаше и модели в 1:87, които бяха невероятно детайлни за този мащаб.
TDI Power

Назад към DiecastCarsBG - новини