Благодаря, ето още едно интересно моделче.
Този модел е специален. Доста специален. Номер BRK 2X е Dealer Special. Тоест, клиентът получава картонче от дилъра на модели на Brooklin, в което му се слага печат за всеки купен модел през годината и ако успее да стигне до 9 броя, има възможност да закупи въпросния BRK X2.
Този маркетингов трик е приложен през 1996. Моделът е произвеждан само през тази година от Brooklin, като след консултация с големите колекционери на марката ми беше споделено, че са произведени 1505 бройки от модела.
Тук има едно голямо "но" защото матрицата идва от френския майстор моделиер Андре Мари Руф (AMR), който също го предлага в две версии. Качвам снимка на трите модела.
Аз си имам и лична история с този защото го преследвам от години. 2020 купих една бройка, при опаковкането продавачът го изпуснал по покрив и моделът беше леш и тотал щета. За разлика от zamak-ът, при който като го удариш леко се надраскв, при белия метал цялото купе се деформира и оправянето е практически невъзможно. Човекът ми върна парите и искрено ми се извини за ситуацията, знаеше какво продава и също му беше кофти, че е унищожил рядък модел.
След това така и не успях да си го купя отново. Англия излезе от ЕС, около 2 години само се слюнчих по Бруклин, но ето че най-накрая е при мен.
Истинската кола е уникат, създадена в един единствен екземпляр и е била персоналната големия индустриален дизайнер Реймънд Лоуи. Той е известен с дизайните си при влакове, автомобили, дизайнът на Еър Форс 1, интериорният дизайн на комисческата станция Скайлаб, дизайнът на множество електроуреди. Голямо име не само в автомобилния бранш.
*цветът на модела е много тъмно зелен като на оригинала.
**нарочно не съм лепнал емблемата защото не ясно колко е години ще си постои в кутията скрит в гардероба докато им направя витрина.
***базовата кола е 1941, но преработката е показана през 1946.
1941/1946 Lincoln Raymond Lowey Special V12 Brooklin