Този Корд също си го взех наново. В мащаба де предлага смолен седан на Нео и бял метал на Western Models. Последният съм го притежавал и макср да харесвам тези модели е доста груб, просто една тежка отливка наподобяваща колата. Иксо предлагат много хубав модел, поне на мен ми харесва повече от другите алтернативи.
Мога да се похваля, че имам представител от трите марки предлагани от бизнесмена Errett Lobban Cord (Cord, Auburn и Duesenberg). Дай Боже някой ден да имам възможност да посетя музея на марките в САЩ. Модел на Cord имах на Western Models, но колкото и да обичам нещата от бял метал, този беше много грубо изпълнение. Иксо е къде по-достоверен.
Автомобилната марка Cord e подразделение на Auburn и носи името на известния американски бизнесмен Errett Lobban Cord. Моделът 810/12 е сред най-иновативните американски автомобили за времето си. Cord 810/12 е със задвижване на предните колела и предното окачване е независимо. Двигателят е V8 Lycoming с обем от 4739 куб.см и мощност от 125 к.с. при модела 810. Cord оборудван с
компресор достига мощност между 175-190 к.с. Дизайнът на автомобила е крайно нетипичен, използвани са спящи фарове, които се навлизат масово чак през 60-те.
По-паметливите киномани сигурно си спомнят, че такъв автомобил е използван във филма "Сянката", a колегите от по-младото поколение сигурно са го срещали в играта Mafia.
Cord 812 Convertible Phaeton 1937 - Ixo Museum