Въпрос за мащаб на камиони

Дискусии, свързани с мащаб 1:43.

Въпрос за мащаб на камиони

Мнениеот tuning19 » 22 Фев 2012, 20:14

Здравейте колеги,не знам да ли е за тук тая тема,ако не е за тук моля да ме извините.
Питам се от доста време,защо камиони в мащаб 1/43 са голями колко колите в мащаб 1/43.
Се едно в реалността камионите да са големи колкото колите :?:
Аватар
tuning19

Re: Въпрос?

Мнениеот Thunderbolt » 22 Фев 2012, 20:25

камионите често биват 1:50. провери мащаба
кажи за кои конкретни модели става въпрос
Изображение
The Only Thing To Fear Is Running Out Of Beer
Аватар
Thunderbolt
Глобален модератор
Глобален модератор

Име: Борис Желязков
Колекционирам: Alfa Romeo,McLaren F1 Team, 1:18

Re: Въпрос за мащаб на камиони

Мнениеот tuning19 » 22 Фев 2012, 21:18

Става въпрос за камионите на cararama.
Аватар
tuning19

Мнениеот comandpost » 25 Фев 2012, 10:28

Колега остави cararama, тази марка модели можеш да намериш и в детски магазин.Така, че можеш да си направиш изводи за качество на изработка.Съвет от мен, тъй като се занимавам от дълго време с колекциониране на товарни автомобили, колекционирай автомобили в този клас от доказани производители.Пример за такъв е norev. Разбира се там голям избор на камиони липсва, но хубавото е, че може да комбинираш камионите с доста голям избор на бусове и ще забележиш, че разлика при моделите на norev, специално между лекотоварен и товарен клас (бус и камион) се забелязва, което си е професионално.Надявам се че съм ти помогнал.Ако имаш други въпроси не се притеснявай да питаш, защото тази тема е малко засягана а е хубава. :) :clap:

Съществува едно положение при камионите в мащаб 1:50 и то е, че не се обръща достатъчно внимание на отделните детайли като кабина, шаси, база (дали е къса дълга), надстройката, дали е хладилна, цистерна, хенгер.Тези компоненти са много важни, за да може един умален модел на камион да изглеждa реален.При треторазрядни фирми в този сектор (cararama),за подобно нещо дори и дума не става.Повярвай ми това показва опитът. :)

Колеги, тъй като се повдигна този въпрос ще използвам да ви поканя да направим една дискусия относно модели на товарни автомобили в лек клас, предназначени за куриерски услуги.Всеки, който има желание ще се радвам да се включи.Скоро ще постна и моята колекция от леки товарни автомобили. :)

edit by Thunderbolt: Моля, използвайте бутона "Промени мнение"
comandpost

Име: Vlado
Колекционирам: norev, minichamps, ixo ... 1:43

Мнениеот commodore » 26 Фев 2012, 01:55

comandpost написа:Съществува едно положение при камионите в мащаб 1:50 и то е, че не се обръща достатъчно внимание на отделните детайли като кабина, шаси, база (дали е къса дълга), надстройката, дали е хладилна, цистерна, хенгер.Тези компоненти са много важни, за да може един умален модел на камион да изглеждa реален.При треторазрядни фирми в този сектор (cararama),за подобно нещо дори и дума не става.Повярвай ми това показва опитът. :)

Хайде сега поразгледай тази тема и дай ново изказване,че това предишното ми се струва "малко" неподгответо. ;)

viewtopic.php?f=16&t=7925&start=315
не ми дреме,режем без упойка

Изображение
Аватар
commodore
Opel фен
Opel фен

Име: Стефан
Колекционирам: всичко което ми харесва в мащаб 1/43,1/18

Мнениеот tuning19 » 02 Мар 2012, 18:48

Ясно благодаря за информацията :cheers:
Аватар
tuning19

Мнениеот comandpost » 08 Мар 2012, 22:48

Няма защо колега, радвам се, че съм ти помогнал. Между другото колегата внесе още осветление по въпроса, за което съм му благодарен. :) :cheers:
comandpost

Мнениеот SIKU » 09 Мар 2012, 14:24

Не мога да не се включа и аз в очертаващата се интересна дискусия по отношение на мащабите и качеството на производителите на камиони и лекотоварни автомобили. Според мен, именно в мащаб 1:50 се произвеждат най-добре мащабираните по отношение на детайли и близки до оригинала модели на камиони! Естествено, качеството варира в зависимост от производитела, но същата вариация се наблюдава и при цените на моделите. Камионите на Карарама (изключвам серията около 1:80) са в мащаб 1:60, но изключение прави Mercedes Unimog. Неговият мащаб гравитира около 1:50 - със сигурност не е 1:43. Имам цялата им серия в този мащаб, но не съм очарован от качество - проектирани са да са устойчиви на игра и са с много пластмасови еднакви детайли (калници, резервоари, брони, липсват стопове, калобрани, ауспуси...) Камионите на Norev в 1:43 са изключително добре направени и точно си отговарят на мащаба. По отношение на качество съответстват на моделите на NZG и Universal Hobbies в 1:50, но има какво още да се желае, за да достигнат нивото на Tekno и WSI Collectibles. Такова е моето мнение - очаквам и други колеги да се включат в дискусията. :cheers:
SIKU
Фен на камиони
Фен на камиони

Име: Иван Иванов
Колекционирам: 1:50 - 1:64

Мнениеот uniqa 1|43 » 09 Мар 2012, 20:23

Към изчерпателното мнение на Иван мога да дабавя само Conrad в мащаб 1:50-като лидер в строителната техника имат прекрасни камиони, 1:43 доста голяма серия има Миничампс, но като образец на качество в 1:43 се е Шуко- голяма детайлизация и качество!
uniqa 1|43
Експерт
Експерт

Мнениеот comandpost » 11 Мар 2012, 10:07

Прав си колега, така е, unimog не е толкова привлекателен. Бях се излъгал навремето да купя един миксер на scania,но мисля че беше в по-малък мащаб (1:50) на cararama. Какво да ти кажа, нищо колекционерско. :lol: Съвсем бях сринат,когато видях малко дете да си играе с такъв подобен камион. За unimog мисля, че един производител като minichamps е напълно достоен за златна статуетка. :cheers:
comandpost

Мнениеот valllleri » 11 Мар 2012, 21:43

Камионите (особено ТИР-овете ) на CORGI в 1/50 дълги години нямаха конкуренти. Сега наистина WSI са по-добри
valllleri

Мнениеот comandpost » 11 Мар 2012, 21:48

Колега можеш ли да постнеш някакви снимки? :)
comandpost

Мнениеот valllleri » 11 Мар 2012, 22:52

valllleri

Мнениеот SIKU » 13 Мар 2012, 07:14

Ето малко Corgi-та и от моята колекция. :) Съжалявам за качеството на снимките, но по онова време техниката беше друга :oops:
viewtopic.php?f=16&t=7925

Това, което според мен трябва да се промени в моделите на Corgi с цел да се подобри тяхното качество е:
1 Поставяне на липсващите калобрани, със съответните рекламни надписи върху тях.
2 Замяна на боядисаните стопове с пластмасови-прозрачни върху сиво, или хром рефлекторна подложка.
3 Време е да "вдигнат" кабините и да покажат двигателите.
4 Разработка и внедряване на нови модели джанти.
5 Неестествено "тесни, тънки" гуми при влекачите! При ремаркетата са добре.
6 Много малко влекачи имат функционално завиващи предни гуми, а там, където това е направено, но влекачът е 6х2, или 8х4, завиват само предните гуми (обърнете внимание на зелената SCANIA R470 с контейнера от моята колекция)
7 Стойките на полуремаркетата са неподвижни във вертикално отношение и при закачено полуремарке са неестествено дълги, почти допиращи земята със странноподвижните си накрайници.
8 Неподвижни седла за закачане на полуремаркето.

Наред с нещата за подобряване, Corgi притегават и редица достойнства:
1 Добро мащабиране (вярност с оригинала), като изключим тесните гуми на влекачите и положението на полуремаркето спрямо влекача след закачане (обърнете внимание на разтоянието между кабината на влекача и началото на ремаркето
2 Много добри детайли по окомплектоването на кабината - прозрачни фарове с рефлектори, качесрвени халогени, достоверни странични огледала.
3 Впечетляващо рекламно оцветяване - дори и най-дребните надписи не са пренебрегнати.
4 Моделите са много масивни и си "тежат" на мястото.
SIKU
Фен на камиони
Фен на камиони

Име: Иван Иванов
Колекционирам: 1:50 - 1:64

Мнениеот comandpost » 13 Мар 2012, 20:58

Много си прав колега, особено в частта със стоповете. И аз бих предпочел модел с пластмасови стопове. По-принцип не са лоши. Иначе адмирации за моделите, страшни са. :shake: :rocknroll:
comandpost

Следваща

Назад към 1:43