Златко, черно-бялата снимка е страхотна и кадрирането се е получило отлично. Дори не се разбира какъв е мащабът според мен. Много ми харесва идеята с водата, винаги когато се експериментира има възможност за такива добри попадения. При цветната снимка няма такъв драматизъм и е изненадващо колко лесно се постига това само като минеш в монохроматичен режим. Браво!
Да си продължа темата с "езерото",като реших да разкалям малко терена.Като цяло не съм доволен от фото сесията,идеята ми е доста различна от резултата ,ама по натам ще продължа с опитите ... и ще видим.От близо 100 кадъра ето едва 15 ,които горе-долу стават.Фона също е "компрометиран" ,така ,че съм ползвал ретуш тук- таме за него и фигурките ,които са с умопомрачително лошо качество за мащаб 1/43.Добре че моделите са готини та горе долу те спасиха положението от пълен провал.
След калта,реших да мина към една "снежна " фото сесия.Един модел на Bburago 1/24 -Jaguar XK120 се оказа доста приятен за снимане ,само дето пустия му фон се оказа малко тесен за 24ки и малко ме поизмъчи... Факт е обаче,че при по-големите модели снимките стават доооста по-добре
Ето как изгжледа работния "терен"
Когато имате "снежна" картина(снимка) и бял лист за настилка , с малко ретуш (аз ползвам Пикаса за обработка) нещата си мисля ,че се получават доста добре .
Ето и снимките,от 65 кадъра има 20тина попадения ,което си е добър процент.
Сходен кадър на този най-отгоре,но вече подрязан и с ретшуиран ръб на връзката между фона и белият лист от долу.
Тия с кабриото ще се помръзнат зимата. Сега сериозно. Нали сме тук да намираме кусури. На някои от кадрите се вижда лек отблясък на фона, белее се леко. Може би ако застанеш така, че зад теб да е тъмна стена, гардероб. Аз пък съм се замислял да ползвам телевизора за фон, ама кога ще се захвана ще видим.
Да това с отблясъците ,често ми е проблем.При мен в 90 процента ,"студийните" снимки ги правя на едно бюро вляво от което ми е прозореца.Контролирам светлината с щорите до колкото мога,но най тегаво е когато фона е гланциран,дори да е идеално изправен,често се появяват отблясъци.Напоследък се замислям дали да не го изкривявам с подложка например,но всичко при мен е на принципа проба грешка.Често виждаш дефектите на готовите кадри и само може да си скубеш косите Може би трябва да пробвам с паус или да измисля друг филтър за светлината и тези дни ще си поиграя да търся решение...Ще се радвам да споделите мнения
Митко, супер оригинални снимки си направил. Аз лично нямаше нито да се сетя, нито да ги направя така добре. Относно повърхностите - за модели винаги ползвам матова текстура. Дали ще е картон или нещо друго, което поглъща светлината, а не я отразява, няма значение. Но когато повърхността е гланцова, без значение от мащаба на моделите е супер трудно да избегнеш отблясъци. Такава хартия или пластмасови листове, фолио, използвам ако искам да постигна интересен ефект, но за снимки като тези, имитиращи някаква външна среда не е подходяща. Като осветление може да ползваш проста нощна лампичка, но да купиш крушка с подходяща бяла светлина. Например дневната светлина е около 7000 келвина, по обяд е около 5500 келвина, под 4000 келвина светлината става по-топла. Тоест в този диапазон крушка с да речем бял лист хартия пред лампата, за да разсееш светлината ще ти гарантира добра база за следващи снимки в идните месеци.