През миналата година, а и дотук през тази също, сериозно наблегнах на тежките машини в колекцията ми и резултатът е, че сглобих една що-годе сериозна колекция и на тази тема. Не че нямах строителни машини, но средно на година си купувах един или два модела.
Първа част: Челни товарачи
Често ги наричаме фадроми заради популярността в Източния блок на полската марка строителна и минна техника "Fadroma" и изключително разпространения модел на челен товарач "L-200", заради което "фадрома" се е превърнало в нарицателно за всякакъв вид и размер челен товарач.
Имам да пускам над 20 челни товарача и ще карам за момента по марки и от най-малките към най-големите, които имам. Челните товарачи са ми най-многобройният тип строителна машина.
Komatsu CK25-1 skid-steer tracked loader (2006-2012)
Universal Hobbies
1:50
Този модел, който постави началото на по-сериозната част от строителната ми колекция, затова има много специално място за мен. Един от най-хубавите модели на минитоварачи в 1:50 (от тези, които аз съм виждал - най-хубавият). И като детайл е добре, като функции също, не е и твърде лек за миниатюрните си размери. Има една липса, която не е по моя вина, но си я има - отчупено е огледалото на лявото рамо, което не го броя за сериозен дефект, защото е лесно поправимо с подръчни материали. Друг е въпросът за 11 години защо не съм го поправил, но ще го оставя без отговор.
Малко данни за машината:
Височина на кабината - 2,08 м
Широчина на кофата - 1,73 м
Широчина при веригите - 1,67 м
Дължина при кофа долу - 3,38 м
Оперативна маса - 3,82 т.
Вместимост на кофата - 0,4 м³
Товароподемност - 1 тон
Височина при шарнира на кофата при максимално вдигнати рамена - 3,01 м
Височина на разтоварване - 2,27 м
Вместимост на двигателя - 3,3 л
Цилиндри - 4