Камерите на GSM-ите

Re: Камерите на GSM-ите

Мнениеот MrMike » 02 Авг 2009, 08:35

Какво общо има K310 с камерафоните. Правете разлика между нискобюджетен телефон с камера и телефон ориентиран точно към камерата или така наречените камерафони. К310 е ясно, че е кошница... Не знам какви телефони ползвате, колко сте ползвали и как сте ги ползвали, но ще оборя мнението, че телефонът никога няма да замени фотоапарата.

Нека се изясним как ще разглеждаме снимката!? На компютър или изкарана на фотохартия в стандартен фотоформат?

На компютъра е ясно, че слабата камера ще се разбере веднага и фотоапарата ще спечели, но на хартия ще бъде без почти никаква разлика. К750i имаше една от най-добрите, даже по мое виждане най-добрата 2-мегапикселова камера и уникално макро, което е по-добре от това на доста модели на Нокия. Наследникът му е К800i, а след това K850i. Последният прави удивителни снимки имакро. Тук скачаме на 5 мегапиксела. Пряк конкурент е Н95, който също е с 5 мегапиксела и не отстъпва по възможности. С което искам да кажа, че снимките от тези телефони, заснети коректно (без замазване, точен фокус, пряка слънчева светлина и добър ъгъл) изкарани на фотохартия са абсолютно еднакви с тези заснети с фотоапарат. Казвам абсолютно от гледна точка на човешкото око, което не може да различи кое е от фотоапарат и кое е от телефон. Както каза колегата по-горе, много зависи и от задапаратното устройство.

Така една снимка от К850i или N96 изглежда едно към едно с тази от някой Панасоник например или Канон. Нарочно не казвам Сони, защото технологията от използвана във фотоапарата влезна и в техния телефон.

Друго нещо, което хората често бъркат, е броят на пикселите. Много хора знаят, че колкото повече пиксели толкова по-добре. Да, но не. Човешкото око не прави разлика между 8 и 10 мегапиксела примерно. Телефоните са едно стъпало под фотоапаратите и това стъпало се явява големината на лещите, материала и разбира се големината. Но смятам, че то 3-4г. фотоапаратите ще бъдат застрашени от ново поколение телефони.

Сега ще ви дам един пример. Поствам две снимки. Нека на пръв поглед без пмощта на програми да ми кажете коя снимка с какво е снимана - фотоапарат или телефон.

Изображение

Изображение
Аватар
MrMike

Колекционирам: HotWheels & Matchbox 1:64; Джипове в 1:24

Мнениеот Ивайло » 02 Авг 2009, 10:20

Признавам, затрудних се. Още не мога да позная коя е с телефон, тъй като и при двете има някои елементи, които може да се получават при телефонен фотоапарат.

Втората ли е с телефон?

Напълно е възможно след няколко години телефоните да заменят най-компактните апарати, като например Canon Ixus. Има един много важен момент. Оптиката и оптичното увеличение. Колкото и да е компактен един фотоапарат, самата оптика заема място. За да имаш телефон, равностоен на компактен апарат, трябва да сместиш оптиката в него и тогава удобството на малкия телефон отива на кино. В такива случаи става фотоапарат с телефон, а не телефон с фотоапарат. :)
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот SkyLine » 02 Авг 2009, 10:31

Според мен втората е телефона :)
ИзображениеИзображение
По-добре шкембе от бира, отколкото гърбица от работа !
Аватар
SkyLine

Мнениеот ilkonikolov » 02 Авг 2009, 11:19

Да си изкажа и аз мнението като любител фотограф :D
Естествено, че неможе да сравняваш телефон с камера и фотоапарат, но от последният ми телефон бях изключително доволен от снимките които правеше със 3.2 мп камера. Става на въпрос за Нокия 6500 слайд. За съжаление вече не съм с него и няма как да направя сравнителни снимки, но ето някой снимки заснети с Нокията, без никаква компютърна обработка, поради простата причина, че неразбирам от тези програми :D

Римски кастел Состра

Изображение Изображение Изображение Изображение

хижа Капчука

Изображение

Стара планина, на път за пещера "Водните дупки"

Аватар
ilkonikolov
Police/Полиция
Police/Полиция

Име: Илко Николов
Колекционирам: Униформени във всички мащаби, 1:43 СССР

Мнениеот MrMike » 02 Авг 2009, 11:32

Именно, ако условията са добри дори и Айфон ще направи добра снимка.

Относно двете снимки. Идвете са от телефон. Nokia N96, но едната е снимана в 13:31, а втората в 17:38 и слънцето се е изместило.

Относно 6500 Слайд. Аз също имах този телефон и се разделих доста трудно с него, макар и да не ми беше главен телефон. Телефонът правеше невороятни снимки, но само на хубава дневна светлина и на слънчеви места. И пак трудно би се разбрало дали снимките са от фотоапарат или телефон.
Аватар
MrMike

Мнениеот qnchotuning » 02 Авг 2009, 12:04

Напълно възможно е да се правят много добри снимки, вече 2ра година си снимам моделите със SE W810 с леки модификации на драйвърите на камерата и съм изключително доволен :) И както MrMike каза, след някоя и друга година телефоните ще изместят апаратите :)
Аватар
qnchotuning

Име: Стоян
Колекционирам: 1/43

Мнениеот Ивайло » 02 Авг 2009, 13:36

Нека сме политически коректни. :lol: Ще изместят някои фотоапарати. Вероятно около 25-30% от пазара, но не вярвам да заместят всички компактни фотоапарати.
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот MrMike » 02 Авг 2009, 14:08

Разбира се, че говорим за любителските фотоапарати, нискобюджетните и част от високият клас.
Аватар
MrMike

Мнениеот Mustang » 03 Авг 2009, 16:16

emovalkov95 написа:Запомнете нещо от мен: Телефонът, камерата му, не може никога да замести един фотоапарат!!! Не ми говорете за Sony Ericsson, за Nokia, за еди-к'во си... Фотоапарат е истината. :rocknroll:

Купихати фотоапарат и ти се вдигна самочувствието :| Ето снимки с телефона ми който струва колкото твоето апаратче ;)
няколко снимки от 5800.
Вие преценете и ми кажете как са станали.

Изображение

Изображение
С пълен зуум
Изображение
без зуум

Изображение
Изображение
Аватар
Mustang

Колекционирам: 1:18 Mercedes and Mustang и кукли барби

Мнениеот ms_power » 03 Авг 2009, 16:38

Камерата му може да не е от най-добрите,но снимките ми харесват.Особено първата. :rocknroll:
ms_power
Lamborghini фен
Lamborghini фен

Име: Денис
Колекционирам: 1:43

Мнениеот MrMike » 03 Авг 2009, 18:00

На хубава слънчева светлина и 1 мегапикселова камера ще изкара хубави снимки!

Снимките са много добри!
Аватар
MrMike

Мнениеот Mustang » 04 Авг 2009, 22:55

Снимките са от фотоапарата ми ;)

Забележете че фотото е 5mp

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
Mustang

Колекционирам: 1:18 Mercedes and Mustang и кукли барби

Мнениеот N.W.A. » 06 Авг 2009, 09:03

Моето мнение е,че камерките в телефоните наистина се развиха много в последните години и могат да се мерят с фотоапаратите и от висок клас,но само да се мерят,а не да ги изместят без значение дори и 12 мегапикселови да са.Печелят само по продажби,защото,работата е,че дигиталните апарати само снимат,а телефоните са всичко в едно,по-компактни са и затова хората си ги купуват.Представете си някои да държи професионален 12 МРХ дигитален фотоапарат,който тежи 1 кило.Тва в повечето случаи няма да стане-всеки ще си вземе телефон с 12 МРХ камера тежащ 100 грама.За обикновен потребител качеството на снимките е повече от предостатъчно.Пикселите не са важни.По важно е оптиката и функцийте.А ако говорим за видео и ако камерафоните бяха по-добри всички щяха да захвърлят професионалните HD камери и щяха да ползват далеч по-евтините телефончета с камери,но това скоро няма да стане.Пак казвам-камерафоните се развиват доста бързо и качеството е предостатъчно за всички потребители,но не и за искащите качество без компромиси.
N.W.A.

Мнениеот Mr.Mercedes-Benz » 06 Авг 2009, 13:08

MrMike написа:Разбира се, че говорим за любителските фотоапарати, нискобюджетните и част от високият клас.

като махнеш любителските и част от високия клас съм съгласен.
моето мнение е че всеки който е хващал в ръцете си по свестен фотоапарат и е снимал с него ще предпочете фотоапаратът. според мен за човек който не иска да прави по-хубави снимки е достатъчно да снимаш с телефон си. никога не съм бил привърженик на снимките с телефони, няма и да бъда. ако искате качествена снимка си купете фотоапарат, ако искате просто снимка - ползвайте телефона си. :rocknroll: :rocknroll: :rocknroll:
:signmercedes: :signmclaren:
Аватар
Mr.Mercedes-Benz
Mercedes фен
Mercedes фен

Име: Краси
Колекционирам: Scale 43 - Mercedes-Benz only

Мнениеот danielle » 06 Авг 2009, 22:18

ilkonikolov написа:Да си изкажа и аз мнението като любител фотограф :D
Естествено, че неможе да сравняваш телефон с камера и фотоапарат, но от последният ми телефон бях изключително доволен от снимките които правеше със 3.2 мп камера. Става на въпрос за Нокия 6500 слайд. За съжаление вече не съм с него и няма как да направя сравнителни снимки, но ето някой снимки заснети с Нокията, без никаква компютърна обработка, поради простата причина, че неразбирам от тези програми :D

Римски кастел Состра

хижа Капчука

Изображение

Стара планина, на път за пещера "Водните дупки"

Съжалявам за офтопика...
Някой познава добре моя район! :naughty: :naughty: :naughty:
От къде мина за Водните дупки? Не съм ходил там от 10 г. :) Имам чувството, че са секли там, или не? Не знам от къде е снимано, но последно като ходих, от входа на пещерата нямаше начин да видиш хижата, а и не съм сигурен дали изобщо може, защото се пада малко по-ниско, но не съм го виждал на карта или от сателит :)
А до Состра да си призная още не съм се отбивъл въпреки, че съм минавал много пъти от там :oops:
Аватар
danielle

Име: Даниел
Колекционирам: основно BMW 1:18, но и 1:43, 1:50

ПредишнаСледваща

Назад към Фото съвети