Diecast "чума" или как един модел се саморазпада.

Дискусии и новини, свързани с хобито.

Re: Diecast "чума" или как един модел се саморазпада.

Мнениеот ferrarista47 » 27 Фев 2014, 14:36

ms_power написа:Да, може и да е нормално за стар модел, но този проблем го има и при модели, издадени преди няколко години. Надявам се, че колегите в 1:43 и не само ще се включат, за да кажат имам ли повод за притеснение.

Специално за този проблем съм обеден, че всичко идва от начина на нанасяне на боята върху моделчето и самото качество на боята :!:
Не знам АА, Киошо, ББР и др. каква боя и на кой производител ползват, но например при СМС се залага на супер качествена боя на Изображение

Сега да се върнем на поредния (offtopic)...
stanimir_qler написа:
ms_power написа:...и в един момент да се окаже, че сме дали толкова много пари на вятъра? :?

Ами то с всяко хоби по принцип си е така, а и с нашето - със или без дефекти, бабуни, трибуни и прочее - това определено са си пари на вятъра, които понякога дори и да искаш, не можеш да си върнеш в поне същия размер, колкото си ги дал - в магазина обикновено купуваш без пазарлък, но тръгнеш ли да продаваш - всеки гледа да ти чупи от цената :)

stanimir_qler написа:ОК, съгласих се с колегите, моето изказване не беше достатъчно прецизно - успешната стратегия при желязните колички е - хвърляй по-големи пари на вятъра, за да можеш след време евентуално да си ги върнеш, с печалба... :)

Всеки сам решава за какви модели ще си дава парите и дали ще си губи времето/парите в събиране на едно или друго!
За мен и моделите в колецията ми...не смятам че съм си хвърлил парите на вятъра(и най вероятно не само аз мисля така), по скоро си е вид инвестиция! ...и не мога да разбера какво е това желание да се СПАМИ в различните теми(за съжаление не си само ти) :?
Когато не може да се помогне за нещо, не виждам смисъл да се коментира извън темата :cheers: не е ли така ;)
„Ферари е единственият отбор, в който пилотът е победител, дори и когато не печели“-Жак Вилньов, син на Жил Вилньов.
ACDC
Аватар
ferrarista47
Модератор
Модератор

Име: РУСЛАН
Колекционирам: Horses ★1:18/1:43/1:64/1:87★

Мнениеот ms_power » 27 Фев 2014, 14:51

Руслане, за моя, а предполагам и твоя изненада четох за paint blistering и на задния капак на SLR McLaren на СМС. :roll:
Аватар
ms_power
Lamborghini фен
Lamborghini фен

Име: Денис
Колекционирам: 1:43

Мнениеот ferrarista47 » 27 Фев 2014, 15:05

ms_power написа:Руслане, за моя, а предполагам и твоя изненада четох за paint blistering и на задния капак на SLR McLaren на СМС. :roll:

Е тук ме заби :o ...но ето ,че когато не е нанесена правилно самата боя или не е подготвен както трябва даден детайл за боядисване и скъпата боя няма да ти помогне :lol:
За това, тук трябва да се намеси мастер НЕДЕЛЧЕВ :roll:

Сега се сетих, че бях чел тема свързана с подобни проблеми в друг сайт свързан с хобито!
Там повечето хора си бяха решили проблемите чрез полиране на моделите(водна шкурка и полир паста). Не е сложно, стига да ти се занимава :lol:
„Ферари е единственият отбор, в който пилотът е победител, дори и когато не печели“-Жак Вилньов, син на Жил Вилньов.
ACDC
Аватар
ferrarista47
Модератор
Модератор

Име: РУСЛАН
Колекционирам: Horses ★1:18/1:43/1:64/1:87★

Мнениеот Bi-BiB » 28 Фев 2014, 22:16

Тъй като работя във фабрика, в която ежедневно се боядисват детайли от различни видове метали, ще си позволя да изкажа мнение относно paint blistering. Преди да се боядисат, всички детайли минават през една, така да я нарека, съдомиялна с размерите на стая, където се измиват със специални химикали, като машината има различни програми в зависимост от материала - за желязо, алуминий и т.н. Това се прави да се измие мръсотията и петната от омасляване, получени в резултат на производствения процес. След това задължително се подсушават, даже може да се вкарат за малко в пещта, където това става още по-бързо. Следва прахово боядисване. Използват се бои на Дюпон и Алсеа, т.е. за индустрията, които наистина държат. Преди да тръгне да боядисва, бояджията задължително продухва детайлите с пистолет с въздух под налягане, за да е сигурно, че прах няма. Този т. нар. paint blistering няма как да е от прах, тъй като още веднага след пещта, дефектите в резултат от замърсяване с твърди частици си личат. Боята стои грапава, на твърди точки. Ако обаче има замърсяване с масла или някави други мазнини, включително и човешка от дланите и пръстите (затова при боравене се изпозват задължително чисти работни ръкавици), тогава боята не се нанася както трябва и след време се появяват негативните резултати. Мазните точки могат да се бъдат резултат също на използване на неподходящ компресор за сгъстен въздух или филтри за него.Това всичко го пиша единствено, за да стане ясно от колко много неща зависи добрия резултат при боядисването.
По-горе бях писал за няколко Мажорета. При тях се получи друго: там, където имаше малки люспички и ожулено, след време започна някакво окисляване на сплавта, което направо съсипа бавно, но прогресивно значителна част от покритието на модела. Не случайно някои хора използват влагоуловители и то не само за модели, но и при съхранението на истински автомобили.

И последно: относно дискусията за възвръщаемостта на инвестицииите в нашето хоби, бих желал да изразя мнение, но само ако модераторите решат да преместят мненията дотук в нова тема, за да не спамя. :shake:
Аватар
Bi-BiB

Мнениеот svetlio » 06 Дек 2018, 23:39

Начало на колекцията ми - 2001 година/пазя си и ламаринените играчки от 1971/
Член на клуб "Автомодели" от 2003 година/ченчих си моделчета още в трети клас,1973/
Имам известен опит в производството на автомодели.
Никога не се срамувайте от хобито си/ те не разбират и затова са нервни/
Колекционирайте това, което ви е на сърцето/с един поглед се успокоявате/
Най-добрите за мен са Хенри Байгент, Доналд Кауфман, Джералд Уингров и още стотици като тях.
svetlio

Име: Светльо Христов
Колекционирам: 2D и 3D автомодели от 1:18 до 1:218

Мнениеот WeltherrschafT » 07 Дек 2018, 00:12

Интересно видео, не успях обаче, да намеря втората част с реставрацията на моделите. :?
Аватар
WeltherrschafT

Колекционирам: 1:64 и 1:43

Мнениеот svetlio » 07 Дек 2018, 10:23

Струва ми се, че двете видео са обединени в едно, но това което видях е направо потресаващо.
Член на клуб "Автомодели" от 2003 година/ченчих си моделчета още в трети клас,1973/
Най-добрите за мен са Хенри Байгент, Доналд Кауфман, Джералд Уингров и още стотици като тях.
svetlio

Мнениеот Тихомир » 07 Дек 2018, 10:39

Перфектни са за диорама. :)
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

Колекционирам: Предимно 1:43

Мнениеот Antara1 » 07 Дек 2018, 13:42

Тихомир написа:Перфектни са за диорама. :)

+1 :rocknroll:
Само не разбрах смисъла на това видео. Няма нищо общо с чумата по моделите. Просто някой е решил да си съхранява моделите в кофа пълна с тиня или по-вероятно с киселина. На жълтия Мерцедес се вижда до къде е било нивото на течността.
Аватар
Antara1
Диорама-любител
Диорама-любител

Име: Асен Гарджев

Мнениеот svetlio » 08 Дек 2018, 01:25

https://youtu.be/xIy7Mxakv0g

Нямаш си напредстава, колко си прав. Първоначално си мислех, че са се чумосали и боята е надигната от това, после видях, че самата боя е на балончета, а в горното видео се вижда и че моделите са от смола !!!

Е, този път въздъхваме с облекчение.....не е чума.
svetlio

Мнениеот ms_power » 31 Авг 2021, 20:00

Здравейте, пиша в тази стара тема с един въпрос, който може да се стори глупав на по-запознатите. Попринцип никак не обръщам внимание на т.нар. paint rash при моделите - приел съм, че е явление, което няма да изчезне, но и не ми пречи да се наслаждавам на моделите си и на колекционирането.

Все пак исках да попитам - тъй като не съм много ясно как точно възниква - възможно ли е този проблем да бъде разпространен чрез контакт от модел на модел? При употреба на едни и същи инструменти за отваряне на капаците, например? Или пък този проблем е стриктно свързан с боята и нейната обработка при всеки модел? Чел съм за химически реакции при моделите, които възникват от физически контакт, и не съм сигурен дали т.нар. paint rash e от тях. :roll:

Благодарен съм предварително на отзовалите се. :clap:
Аватар
ms_power
Lamborghini фен
Lamborghini фен

Име: Денис
Колекционирам: 1:43

Мнениеот Тихомир » 01 Сеп 2021, 09:11

Денис, проблемът започва от отливката и използвания материал за направата й. Zamak-ът е порест, а също така е възможно голите отливки да са били замърсени и така боядисани. Не виждам как ще се прехвърли от един модел на друг.

На мнение съм, че ако отливката е добре е почистена, с хубав праймър и няколко ръце качествена боя и лак, проблемът ще се реши или рядко ще се прояви...

На мнение съм, че масово се ползват некачествени суровини за отливките, оттам тръгват и проблемите. Може и да греша.
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

Мнениеот uniqa 1|43 » 22 Мар 2023, 23:29

Да актуализирам малко темата- чумави ми са и три модела на Норев - двата са дилърски от 2003-2004 год. Прозведени в Китай, а също и едно по- късно Алфа Ромео от 2010-2011 год. Писах им на Норев, казаха, че знаят за проблема и поискаха снимки, изпратих им и сега чакам отговор. Стари Норев и от преди 50-40 години - нищо им няма, но всички са made in France.
uniqa 1|43
Експерт
Експерт

Мнениеот svetlio » 24 Мар 2023, 00:53

И от мен малко чума и слава богу не е моя.
Та.....великата фирма MECCANO, и по-точно DINKY TOYS през далечната 1967-1968 година решава, че ще правят 1:64 колички, конкуренция на Мачбокс и останалите манифактури.ъде
Да, ама не. В Англия вече е е скъпо за производство и къде естествено - в АЗИЯ.
Историята я има в интернет, може да си я прочетете, но ето какво са сдробили, естествено не с всички модели:

Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение

Изображение
Изображение

Изображение
Изображение

А цените им в момента са доста високи, особено на здрави екземпляри.
svetlio

Мнениеот Тихомир » 28 Мар 2023, 16:40

Колко много коментари съм писал през годините. Колко много съм се дразнил на калпави модели, но истината че е вечни неща няма. Колите ръждясват, сградите се разрушават, хората остаряват... та и моделите се развалят. Това е живота. :roll:
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

ПредишнаСледваща

Назад към Дискусии и новини