Mercedes 300SLR Uhlenhaut Coupe 1:12 WiP

Модификации и ремонт в мащаби от 1:3 до 1:19.

Re: Alfa Romeo 8C 2900B 1/12 WiP - готов

Мнениеот Тихомир » 03 Апр 2023, 09:39

Твоята работа е просто на друго ниво (високо). Уникално. Как ми се иска да видя нещо такова на живо. Поздравления, майсторе. :shake: :clap:
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

Колекционирам: Предимно 1:43

Re:Mercedes 300SLR Uhlenhaut Coupe 1/12 WiP

Мнениеот Ssasho0 » 01 Ное 2024, 17:18

Здравейте,

година и половина по-късно пак е време за ГОЛЕМИЯ мащаб. Mercedes Benz 300slr Uhlenhaut coupe едва ли има нужда от представяне в този форум, всеки от нас е пускал лиги по този автомобил и моделите му. Въпреки това, ако случайно някой е пропуснал или забравил:

Това е историята на един инженер, става дума за Рудолф Уленхаут. Неговият шедьовър? Mercedes-Benz 300 SLR Coupé, който ще се прочуе по целия свят като Uhlenhaut Coupé. Като ръководител на отдела за разработка на леки автомобили в Mercedes-Benz, който включва и състезателното подразделение, Уленхаут е бащата на 300 SL и W 196 R „Silver arrows“. Много анекдоти разказват за неговата особена склонност и усет към скоростта. Казват, че един ден шампионът във Формула 1 Хуан-Мануел Фанджо се оплакал на Уленхаут по време на общ обяд: автомобилът му не бил правилно регулиран. Уленхаут веднага станал от масата, седнал зад волана с костюм и вратовръзка и изминал пистата Нюрбургринг с три секунди по-бързо от Фанджо.

През 1955 г. Уленхаут създава 300 SLR Coupé - един ненадминат автомобил, който надхвърля техническите възможности на своето време. Това трябваше да се превърне във връх в делото на един гениален инженер, който упорито се стремеше към максимума; който се осмеляваше да превърне в реалност това, което съвременниците му дори не смятаха за възможно. „Ослепително изключение“ в автомобилната история, Uhlenhaut Coupé щеше да придобие статут на легенда през следващите десетилетия - мит, създаден от материал с 998 кг собствено тегло, с ръчна 5-степенна трансмисия и безпрецедентна мощност от 302 к.с. (222 kW), далеч надхвърляща стандартите на епохата.

Моделът 300 SLR - Super Leicht Rennsport - се основава на технологията на Silver Arrow W 196 R от Формула 1, като по този начин съчетава уникалното качество на спринтьор с издръжливостта на маратонец. Излъчващ завладяваща елегантност, този състезател е изцяло изграден около мощния си център: двигател, при който извеждането на мощността е през средата по протежение на осем цилиндъра от лека сплав с хромирани цилиндри.

Съществуват два състезателни прототипа на Mercedes-Benz 300 SLR Coupé, наречени „Червеният“ и „Синият“ според цветовете на интериора им. И точно както ценителите са в състояние да различат различните версии на известни произведения на изкуството въз основа на миниатюрни детайли, така и тези автомобили имат неповторими характеристики, които ги отличават един от друг. Например „Червеният“ се различава от „Синия“ по това, че наред с други неща има гърловина за зареждане с гориво, разположена под капака на багажника, която не е прекарана през задното стъкло. Заедно те предават едно напълно достоверно обещание: „най-бързият състезателен автомобил, който никога не е участвал в състезание“ е предшестван от мита за неговата непобедимост в една визия за едно превъзходно бъдеще, което никога не се е сбъднало - такова, в което Uhlenhaut Coupé би бил най-добрият състезателен автомобил на дълги разстояния за всички времена.

Въпреки отсъствието си от състезанията, 300 SLR Coupé не е обречен да гние в гаража. Напротив: Уленхаут е използвал най-бързия автомобил на своето време и епоха като служебен автомобил. Развивайки максимална скорост от 300 километра в час, той изпреварва всички - по времето, когато дори най-бързите германски спортни автомобили развиват едва 200 километра в час. Твърди се, че Уленхаут изминавал 220-километровия път между Щутгарт и Мюнхен за около час.

Достатъчно история, така и така всички я знаят :) сега за моделът! Стандартната за MFH комбинация от смола, бял метал, струговани части, фотоец и т.н. ТОзи път има и няколко дребни 3D принтнати чарколя. Всичко това в голяма, тежка червена кутия, красота! Първите стъпки са тръбната рамка на автомобила, всичко е бял метал като този път съм решил вместо да ползам лепило да запоявам, колкото се може повече части, в случая цялата рамка. Отнема ми много повече време сравнено с лепилото, но усещам, е ставам по бърз малко по малко. Предполагам, че към края ще е съвсем ОК. Има все пак части, които няма как да се запоят и там стандартно с лепило. Преди това почиствам всички част с дремела и метална четка, боядисвам след започването. Продължих с двигателя, при който големите части са от смола, а малките от бял метал. Това значи, че лепя много повече отколкото запоявам. Все още не е завършен, имам още две стъпки от инструкцията работа по него и после предната половина на рамката.
За сега това е, само на стъпка 5 съм от инструкцията

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Ssasho0

Re: Mercedes 300SLR Uhlenhaut Coupe 1:12 WiP

Мнениеот Ивайло » 04 Ное 2024, 15:47

Страхотен проект - следя с огромен интерес. :clap: Не знаех за този тип китове в 1:12, още повече с рамка от бял метал и възможността да се запояват детайли. Представям си какво ще е теглото му накрая. Детайлността изглежда на високо ниво, а и е в правилните ръце. :shake:
Аватар
Ивайло
Администратор
Администратор

Име: Ivaylo
Колекционирам: 1:18 / 1:72

Мнениеот TDI Power » 05 Ное 2024, 15:16

Въпреки че ми е много извън мащабите, ще следя с огромен шнтерес. Кой от двата Уленхаута ще е финалният резултат, червения или синия салон?
TDI Power
Фен на мащаб 1:43
Фен на мащаб 1:43

Име: Христо Христов
Колекционирам: 1:43, 1:50

Мнениеот Ssasho0 » 06 Ное 2024, 18:18

Ивайло написа:Страхотен проект - следя с огромен интерес. :clap: Не знаех за този тип китове в 1:12, още повече с рамка от бял метал и възможността да се запояват детайли. Представям си какво ще е теглото му накрая. Детайлността изглежда на високо ниво, а и е в правилните ръце. :shake:

Това са най-добрите модели, а теглото е в килограми :)
За сега мисля да е червеният салон :)
Адски се забавлявам с този модел, работя по снимки и се опитвам да се придържам колкото се може по-близо до реалната кола що се отнася до състаряване и детайли.
Завърших предната част на рамката, почти цялото окачване и почти целия двигател. Все още има какво да се добавя обаче, но приключа ли с предницата ще направя една детайлна фотосесия!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Ssasho0

Мнениеот zlatkoo » 08 Ное 2024, 11:52

Това твоето си е изкуство.
Нема начин да нема начин.
zlatkoo

Име: Златко Григоров
Колекционирам: Рена

Мнениеот Ssasho0 » 27 Ное 2024, 11:07

Благодаря!
Един от любимите ми моменти от целия процес са джантите. Има нещо, което просто ги прави удоволствие за окото, не случайно хората дават луди пари за тях. Този модел не е изключение, още повече, че всяка джанта се наплита, а всяка спица е от две части. За някой може и да е изпитание, но за мен си е удоволствие. Мисля си за нещо съвсем друго и докато се усетя всичко е готово. Изработката на една отнема около час и половина до два, така че ги завърших за няколко дни. Има разлика в широчината на предните и задните и имат различен централен hub, схемата на наплитане иначе е една и съща от шест стъпки. Това което ме дразнеше беше, че трябваше да повторя всяка дупка за спиците със свредло 0.5мм. Не ги пробивах до край, а само правех дупката по-дълбока с 2-3 завъртания на свредлото. Това беше досадно! Установих, че най лесно ми е първо да поставя дългия елемент от спицата на съответната стъпка, да добавя късия и после да премина към следващата.
Освен това завърших резервоара за гориво и за охладителната течност, свързах горивопроводите с двигателя, както и радиатора. Добавих още малко детайли, кабели, тръбички и т.н.
Както винаги въпроси, градивна критика и всякакви коментари са добре дошли!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Ssasho0

Мнениеот iceman0666 » 27 Ное 2024, 20:54

Това е занаятчийска предцизност, особено джантите! Следя!
iceman0666

Име: Любо
Колекционирам: 1:24 / 1:43 / 1:64

Мнениеот Ssasho0 » 03 Яну 2025, 14:50

Здравейте,

честита нова година, живи и здрави да сте!
Използвах празниците да завърша модела, оказа се че предизвикателствата са във втората част от билд-а. Проблемът беше, че нищо не пасваше - врати, преден и заден капак както и цялата черупка.... много куцо. Тряваха ми дни да ги направя да пасват перфектно, а после като сложих пантите се оказа, че ги разместват и пак не пасват...та още дни да ги направя да пасват горе долу и накрач като ги сглобих се оказа, че резервните гуми не позволяват на капака на багажника да се затвори добре... Остъклението също се оказа голямо предизвикателство. Рязането на страничните стъкла и всичките им елементи беше истински кошмар, добре че имаше резервни.
Въпреки всички тези трудности моделът е завършен и аз съм доволен от крайния резултат, но сега определено искам да направя нещо лесно и всички части да си пасват перфектно без да има нужда от преработки :)
Въпроси, коментари и градивна критика, както както винаги, са добре дошли!
Поздрави,
Сашо

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Ssasho0

Мнениеот zlatkoo » 04 Яну 2025, 10:18

Да на предпоследните снимки се забелязва леко непасването. То за критика няма място в случая.
Нема начин да нема начин.
zlatkoo

Име: Златко Григоров
Колекционирам: Рена

Мнениеот Тихомир » 11 Мар 2025, 16:16

Леле. :roll: Страхотен е!
Аватар
Тихомир
Ferrari фен
Ferrari фен

Колекционирам: Предимно 1:43