от svetlio » 28 Окт 2024, 20:23
Здравейте и от мен, прочетох мненията след срещата и в мен възникнаха няколко въпроса, които в повече или по-малко са засегнати в коментарите на дискутиращите, но си мисля, че всички знаят за какво става въпрос, ама да си го кажеме "право куме в очи".
Преди всичко искам да припомня една сентенция, много популярна , че човек трябва да остарява като катедрала, не като цървул.
Другото, което е и това ми омръзна да си го повтаряме, но като основа за въздействие е, че интернет уби колекционерството. Ние затова не можем да се събираме по толкова много хора всяка последна събота от месеца, просто това, което търсим го намираме в нета за секунди и единствено финикийските знаци са определящи при закупуването на евтин, приемлив или скъп модел. От там и нежеланието да се идва на сбирки, къде по-малко, къде повече. Също така има и хора , които в никакъв случай не желаят да афишират присъствието си в колекционерската общност, анонимни, полуанонимни или малко активни. Познавам от всички типове поне по няколко човека. Софийските сбирки събираха много и различни хора. С течение на времето поради изложените по-горе доводи посещаемостта намаля, хората се разделиха на групи по интереси, а и се появиха и сбирките на хиподрума, по кръчми и т.н.
Нека всички да знаят, че организатора Светльо, адаша, е положил до тази сбирка гигантски усилия да сплоти тази общност и ако беше оставил нещата по организацията на самотек, още преди 2 години щеше да спрат да се провеждат сбирки. И много моля да не мрънкате - каквото, такова е, няма да има столове и маси - добре , ще си ги донесем, няма къде да се паркира - такива са условията, това е центъра на София.....и ред други несгоди, важното е да се запази духа на общността, другите неща са преодолими. Моля колегите с острите изказвания и от двете страни да спрат да си мерят на кой е по-голям, да не търсят под вола теле и да си припомнят, че не е важно колко е голяма сбирката, колко хора са дошли, в какви несгоди се провежда сбирката/ към софийските участници - по-хубаво ли ви беше на пейките в ИЧС/ , кой дошъл за търговия и кой за покупка и т.н. , а важното е духът на колекционерството да остане жив, защото както с посещаемостта, така и голям проблем има и с приемствеността, пропастта е голяма, въпреки, че има малък лъч надежда в някои от по-младото поколение. Както казах няма как да избягаме от тоталната комерсиализация на хобито ни, както е и в други дейности. И последно - не влизайте в конфронтация помежду си, истината е очевидна, тежко ни е на всички, нека занапред да работиме единно за сплотяване на различните течения, които се оформиха, а ако ли не, поне да бъдем толерантни един към друг, всеки има право на мнение.Както има хора с големи възможностти за колекциониране, така има и по-скромни такива и това, което ги обединява е духът на колекционерството, любовта към детайлизирането на даден модел, даден мащаб , дадени течения-военна техника, класики, JDM и т. н.
Адаша е прав, че 148 страници история говорят много за нас. Заровете томахавките на войната, успокойте страстите, овладейте темпарамента и нека следващата среща да бъде като едно ново начало, без значение къде ще е, кой ще я организира и т. н.
Начало на колекцията ми - 2001 година/пазя си и ламаринените играчки от 1971/
Член на клуб "Автомодели" от 2003 година/ченчих си моделчета още в трети клас,1973/
Имам известен опит в производството на автомодели.
Никога не се срамувайте от хобито си/ те не разбират и затова са нервни/
Колекционирайте това, което ви е на сърцето/с един поглед се успокоявате/
Най-добрите за мен са Хенри Байгент, Доналд Кауфман, Джералд Уингров и още стотици като тях.